Potovanje v Banja Luko

Vsako potovanje je vredno vseh stroškov. Obiskovanje različnih krajev, spoznavanje kulture ter arhitekture, pokušanje lokalnih specialitet in nabiranje novih izkušnj na najboljši način opisuje Sončka. Zelo rada potujem, četudi gre samo za “vikend” obiske. Najbolj zanimivo potovanje je zagotovo štiridnevni obisk Londona, saj je Sonček takrat prvič letela z letalom. Kot najlepše potovanje pa bi izpostavila poletje v dalmatinskem zakladu – Trogirju. Lanske počitnice je Sonček preživela v Banja Luki, ki je drugo največje mesto Bosne in Hercegovine. Mesto ponuja ogled cerkve Svete Trojice, trdnjave Kastel, reke Vrbas ter veliko drugih zanimivosti. Vsaka dogodivščina pa je bila podkrepljena tudi z okusno kulinariko. Sonček obožuje nakupovanje, zato se je odpravila tudi v tamkajšnji največji nakupovalni center Delta Planet. Obisk Banja Luke pa je obogoatilo tudi nočno življenje, ki je tam precej pestro. Poleg tega pa je Sonček obiskala tudi svoje sorodnike in prijatelje, ki jih že dolgo ni videla zaradi epidemije.

Cerkev Sv. Trojice

Banja Luka by Sonček is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

IKT TEHNOLOGIJA V MOJEM ŽIVLJENJU

Brez IKT tehnologije v današnjem času preprosto ne gre več. Tudi če bi si želeli, brez nje nikakor ne moremo. V mojem življenju je pravtako zelo pomembna, saj jo uporabljam vsakodnevno. Vse se je začelo v otroških letih, ko sem kot otrok gledala risanke na televiziji in igrala igrice na igralni konzoli Nintendo. Nadaljevalo se je s prvim telefonom, ki sem ga dobila v tretjem razredu osnovne šole z namenom komuniciranja s starši. Tu in tam sem fotografirala kakšen čudovit prizor v parku ali pa svojo družino. Svojo uporabo IKT tehnologije sem kasneje podkrepila tudi s prenosnim računalnikom. Tako sem se naučila izdelovati zanimive predstavitve s pomočjo aplikacije PowerPoint. Predmetna stopnja je zahtevala pripravo govornih nastopov ter seminarskih nalog, zato sem se naučila uporabljati tudi aplikacijo Word. Moja osnovna šola je bila opremljena z odlično tehnologijo. Uporabljali smo pametno oziroma interaktivno tablo, namizne ter prenosne računalnike in televizijo. V srednji šoli so nam preofesorji predstavili še Excel, ki mi je bistveno olajšal delo v tetinem podjetju. Naučila sem se uporabljati tudi aplikaciji Kahoot in Mentimeter, ki sta enkratni za preverjanje pridobljenega znanja. Danes pa IKT tehnologijo uporabljam še v druge namene. Nažalost, veliko časa preživim na spletnih družbenih omrežjih kot so Instagram, Facebook, Snapchat in TikTok. S starši, sorodniki in prijatelji najraje komuniciram preko aplikacije Viber. Obiskovanje fakultete pomeni tudi večjo organiziranost in nenehna obvestila, ki jih prejemam na Outlook in Gmail. Ne predstavljam si dneva brez glasbe, zato imam na svojem pametnem telefonu naloženi tudi aplikaciji Spotify in Youtube. V času epidemije sem IKT tehnologijo uporabljala tudi v plačilne namene, saj sem veliko oblačil naročevala preko spleta. V fizični trgovini pa popuste najlažje izračunam preko kalkulatorja, ki ga imam naloženega na telefonu. Tako kot vsak potrošnik in ljubitelj nakupovanja imam na svojem telefonu veliko aplikacij, ki jih ponujajo različne trgovine. Poleg vseh družabnih omrežij pa uporabljam tudi Google za iskanje vsega kar me zanima. Google Maps mi pomaga pri orientaciji in iskanju neznanih mest, ulic in najkrajših poti pri potovanju.

IKT TEHNOLOGIJA V MOJEM BODOČEM POKLICU

IKT tehnologija je ključna sestavina kvalitetnega in zanimivega pouka. Učitelj lahko s kakovostnim znanjem pripomore k boljšemu poteku pouka, prav tako pa lahko svoje učence spodbudi k raziskovanju tehnologije. Danes mora vsakdo, ki opravlja poklic učitelja poznati tehnologijo in suvereno upravljati z računalnikom. Kot učiteljica bom morala vsak dan preveriti prisotnost učencev in to zabeležiti v enega izmed e-šolskih sistemov za urejanje šolskih dejavnosti, v eAsistenta ali Lo.Polis. Že na samem začetku šolske ure pa bom lahko s pomočjo Mentimetra ali Kahoota preverila predznanje učencev in pouk prilagodila glede na pridobljene rezultate. Ob kakovostnih predstavitvah, ki jih lahko pripravim s pomočjo PowerPointa pa lahko učencem na zanimiv način predam znanje. Menim, da mora vsak učitelj vedeti tudi nekaj o avtorskih pravicah in posledično za učne liste uporabiti dovoljene in primerne slike. Zavzemala se bom za čimbolj interaktiven pouk in svoje učence vključevala v delo s pomočjo pametne table. V svoje delo bom vključevala tudi učne videoposnetke, ki bodo učenecem na dodaten način razložili učno snov. Pomembni so tudi starši, katerim bom morala pripraviti vabila za roditeljski sestanek s pomočjo Worda in jih kasneje poslati preko elektronske pošte. Vse bolj je priljubljena tudi oblika pouka na daljavo. Menim, da mora biti učitelj pripravljen na vse izzive in se pripraviti na takšen potek pouka in ocenjevanja. Po trinajstih letih šolanja sem ugotovila, da učitelji premalo opozarjajo učence na pasti IKT tehnologije. Sama se bom zavzemala, da na poučen in zabaven način posredujem znanje o uporabnosti in pasteh IKT tehnologije, ki so dandanes vse pogostejše.

REFLEKSIJA DELA IN SAMOVREDNOTENJE

Vsak seminar in prav vsaka vaja je pripomogla k uresničitvi moje spletne objave. Skozi projekt sem se naučila kako oblikovati objavo in zaščititi sliko s svojo licenco. S svojim projektom sem zadovoljna in ne bi ničesar spremenila. Največ časa sem posvetila pisanju o uporabi IKT tehnologije v mojem življenju. Nekatere ideje so se same nizale, spet drugič pa sem morala še malo premisliti, kje in na kakšen način jo vse uporabljam. Pridobila sem kakovostno znanje o licencah, kar mi bo koristilo pri izbiri slik, predvsem v mojem bodočem poklicu, kjer bodo slike bistven material pri razlagi snovi. Najzanimivejši in posledično tudi najljubši del mi je predstavljala izdelava licence, saj si nisem predstavljala, da lahko tudi jaz v nekaj korakih ustvarim licenco za svojo sliko. Projekt je zelo poučen, zabaven in uporaben, zato ne bi spreminjala prav ničesar. Sama izdelava celotne spletne objave je bila nova izkušnja in zelo sem ponosna, da mi jo je uspelo ustvariti.

(Skupno 35 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost