NAJPREJ VARNOST, POTEM VSE OSTALO

SLIKOVNO GRADIVO (RASTRSKA IN VEKTORSKA GRAFIKA)

Vedno več otrok začne uporabljati mobilne naprave še preden začno dobro tvoriti stavke. Menim, da je za nadaljnje generacije dobro ozaveščanje o varni rabi interneta (npr. o objavljanju svojih osebnih podatkov, fotografij, ustvarjanju računov za socialna omrežja ipd.), zaradi česar me je ta tema tudi pritegnila, da si jo izberem. Marsikdo, ne le otrok, ampak tudi odrasel človek, se ne zaveda pomembnosti varne rabe interneta, ampak se je zaveda šele takrat, ko je to žal že prepozno in je zaradi tega njegovo psihično stanje že porušeno. Zato se mi, kot bodoči profesorici razrednega pouka, zdi smiselno in zaželeno, da o varovanju osebnih podatkov in naše zasebnosti v digitalnih okoljih, spregovorimo že ob začetku otrokovega šolanja.

Ela in Teo sta običajna petošolca, ki veliko časa preživita tako v naravi, kot tudi za mobilnimi napravami. Kamor koli gresta, rada fotografirata ter beležita svoje trenutke, ki jih želita pokazati tudi drugim. Ela je mnenja, da je objavljanje svojih fotografij in fotografij drugih ter svojih osebnih podatkov (npr. imena in priimka, telefonske številke, domačega naslova ipd.) nekaj povsem običajnega in varnega. Medtem ko je Teo previdnejši in se selfijem, deljenju podatkov o svojem življenju izogiba, zato fotografije raje pokaže kar iz galerije in jih le redkokdaj tudi objavi. Pa te zanima zakaj in si želiš o tem izvedeti več? Potem si vsekakor na pravem mestu.

Format: jpg, dimenzija: 4624 x 3468, velikost datoteke: 3.5MB, stopnja stiskanja: 100%

Ela in Teo Original by Lola is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Format: jpg, dimenzija: 1000 x 759, velikost datoteke: 93. 2 KB, stopnja stiskanja: 80%

Ela in Teo Predelava by Lola is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Ela je z družino preživela teden dni počitnic v tuji državi, ki ji je bila zelo všeč. Med tem je naredila veliko fotografij na katerih je ona sama in jih je želela objaviti na socialnih omrežjih, kjer bi jih lahko videli njeni prijatelji, ki ji sledijo. Spraševala se je, katero naj objavi, medtem pa ni razmišljala o posledicah, ki jih lahko prinese ena sama takšna objava.

Format: jpg, dimenzija: 3468 x 4624, velikost datoteke: 6.8 MB, stopnja stiskanja: 100%

Naj objavim? Original by Lola is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Format: jpg, dimenzija: 750 x 1000, velikost datoteke: 69. 7 KB, stopnja stiskanja: 80%

Naj objavim? Predelava by Lola is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Še sreča, da ima tako dobrega prijatelja Tea, ki ji je pomagal pri odločitvi – Ali je res potrebno vse objaviti na spletu? Bodisi svojo fotografijo, fotografijo prijatelja, družinskega člana svoje podatke ipd. Eli je zazvonil telefon in prijela je njegovo sporočilo, ki jo v njenih mislih sedaj spremlja na vsakem koraku.

Sporočilo od Tea by Lola is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Teo jo želi opozoriti, naj dobro premisli, kaj želi objaviti, deliti npr. na Snapchatu, Instagramu, TikToku, ipd. Ker marsikdo živi po načelu “Če ima on… če je on to naredil, bom pa še jaz”, se premalokrat zaveda posledic rabe internetnih oz. IKT storitev in se jih zave, ko je morda že prepozno in je digitalna identiteta posameznika lahko že javno objavljena in uporabljena brez posameznikove vednosti ter zlorabljena. Teo se zaveda, da kar enkrat objaviš na splet tam tudi ostane. Zato nas opozarja, da vedno dobro premislimo ali sta fotografija, ali naš osebni podatek res primerna za objavo.

POSNETKI ZASLONA IZDELAVE FOTOGRAFIJ

S pomočjo programa Inkscape, sem oblikovala telefon s sporočilom. Najprej sem s klikom na rišite pravokotnike in kvadratke izoblikovala površino za telefon. Z desnim klikom miške sem kliknila gumb podvoji, da sem dobila enak pravokotnik, ki sem ga predhodno tudi zaoblila, do zaželene oblike. Med tem sem uporabila tudi barvno paleto, s katero sem izbirala barvo likov. Da sem lahko izrisala tipko za telefon, sem uporabila gumb, na katerem piše rišite kroge, elipse in loke. Znotraj ustvarjanja sem uporabila tudi gumb za vozlišča, s katerim sem lahko, ob pomoči računalniške miške, izoblikovala krivuljo. To mi je omogočil gumb imenovan predmet v pot. Med urejanjem oz. dodajanjem novih likov sem datoteko ves čas shranjevala, saj nisem želela, da se mi izdelek izbriše. Na koncu sem s pomočjo gumba AI telefonu dodala napis in datoteko ponovno shranila. Za lažjo predstavo sem s pomočjo posnetka zaslona v Wordu uredila posnetke zaslona in dodala napise.

Dokaz za izdelavo št.1 – Inkscape by Lola is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Dokaz za izdelavo št. 2 by Lola is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Dokaz za izdelavo št. 3 by Lola is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Dokaz za izdelavo št. 4 by Lola is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Dokaz za izdelavo št. 5 by Lola is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Dokaz za izdelavo št. 6 by Lola is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Dokaz za izdelavo št. 7 by Lola is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Dokaz za izdelavo št. 8 – Word by Lola is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

V programu PhotoScape sem z izbiro gumba Editor uredila fotografiji z naslovoma: Ela in Teo predelava ter Naj objavim?- predelava. Originalnima fotografijama sem spremenila dimenzijo, velikost datoteke in stisnila fotografiji na 80 %. Fotografijama sem dodatno spremenila še svetlobo in kontrast. S klikom na object se odpre veliko novih funkcij. Npr. s klikom na črko T sem lahko dodajala besedilo. Puščici sem dodala s klikom na object in nato izbrala ikono z odebeljeno črto. S klikom na Bright, Color sem spreminjala svetlobo izbranima fotografijama. S klikom save in save as pa sem shranila fotografiji z želenim imenom datoteke.

SAMOREFLEKSIJA

Pri projektu Slikovno gradivo, vezano na varnost – varovati osebne podatke in zasebnost v digitalnih okoljih, sem zelo uživala. Programa PhotoScape in Inkscape sta mi bila do letos popolnoma neznana, zato sem se pri urejanju fotografij in izdelovanju izdelka s pomočjo rastrske in vektorske grafike, naučila veliko novega. Zaradi rastrske grafike, sem se naučila kako zmanjšati velikost datoteke določene fotografije. Vsekakor bom kakovost določene fotografije kdaj pa kdaj zmanjšala, saj je to v vsakdanjem življenju zelo zaželeno. Če bi imela več časa, bi verjetno izboljšala samo besedilo namenjeno otrokom, čeprav se mi ideja in vsebina besedila zdita povsem ustrezni za petošolce, ki so vse bolj vešči tako o tehnologiji kot tudi na spoznavni ravni. Največ časa sem namenila izdelovanju telefona, torej z vektorsko grafiko. Sprva sem si zamislila telefon, narisala skico na list papirja, šele nato sem se ob ponovnem ogledu videoposnetka, objavljenega na spletni učilnici, lotila dela. Največ dela sem imela z urejanjem začetne oblike telefona (z zaobljenjem in vpeljavo vozlišč), saj sem pozabila klikniti na predmet v pot, ki bi mi omogočil dodajanje vozlišč. Glede na dan kriterij menim, da sem zajela vse potrebne zahteve naloge. Zagotovo pa bi se kakšno stvar dalo izboljšati, saj nihče ni popoln in se učimo celo življenje. Najtežji element mi je bil izdelava vektorske slike in prikaz njenega postopka, saj mi je veliko lažje demonstrirati postopek izdelave, kot pa ga ubesediti. Pri projektu sem zelo uživala in mi je bilo vse všeč in pri sami definiciji projekta ne bi nič spremenila. Znanje, ki sem ga pridobila tekom tega projekta, bom lahko uporabila pri izdelavi raznih učnih listov za učence, pri izdelavi plakatov kot tudi na splošno v vsakdanjem življenju, ki ne bo vezano le na mojo poklicno pot. Vse skozi si bom prizadevala, da bom bodoče učence spodbujala k varni uporabi interneta, bodisi objavljanja kot tudi zajemanja fotografij, deljenja njihovih osebnih podatkov na spletu ipd. Pri tem se bom ves čas opozarjala, da nihče ni prišel učen na svet in jim bom kot bodoča profesorica razrednega pouka pri učenju pomagala. Verjamem namreč, da je ena izmed mojih dolžnosti zagotovo to, da jih prvo podučim, šele nato od njih nekaj zahtevam.

(Skupno 52 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost