Avtorske pravice in licence v infografiki

POSTOPEK IZDELAVE INFOGRAFIKE

V Canvo sem se najprej prijavila s šolskim profilom ter si ogledala predloge za infografike. Ozadje predloge Pink and Green Colorful Cute Doodle Creativity Process Infographic mi je bil všeč, zato sem ga nastavila kot ozadje moje infografike. Nato sem napisala naslov ter začetno in končno besedilo. Izbrala sem tudi velikost, slog ter poravnavo pisave ter jih razporedila na predvidena mesta.

Izdelava infografike 1 by Nn is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

V nadaljevanju sem oblikovala šest enakih belih pravokotnikov, saj sem se odločila, da bom v infografiki predstavila šest znakov. Za belo barvo kvadratov sem se odločila predvsem zato, ker sem v nadaljevanju uporabila bele slikice z oznakami sestavnih delov licenc. Za lepše oblikovanje infografike sem s pomočjo funkcije položaj vse sestavne dele infografike ustrezno razporedila. Pri tem sem pazila, da sem upoštevala načela oblikovanja.

Izdelava infografike 2 by Nn is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

V infografiko sem nato uvozila slike s simboli iz licenc. Simbole sem že za prejšnjo projektno nalogo izdelala v programu Inkscape (https://inkscape.org/release/1.1/windows/32-bit/). Slikam sem spremenila velikost ter jih prestavila na svoja mesta v belih pravokotnikih.

Izdelava infografike 3 by Nn is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Poleg znakov sem nato dopisala še njihove opise. Besedilu sem ponovno nastavila ustrezno pisavo, velikost ter poravnavo. Na tem mestu sem na dno infografike dodala še licenco. Izdelala sem jo na spletni strani Creative Commons (https://chooser-beta.creativecommons.org/), kjer sem o licencah tudi veliko izvedela.

Izdelava infografike 4 by Nn is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Preden sem infografiko prenesla na računalnik, sem jo popestrila še s slikovnim gradivom, ki ga ponuja Canva. Z njim sem želela predstaviti različne vrste avtorskih del. Izbirala sem jih med elementi, natančneje med grafikami.

(Skupno 27 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost