2. projektna naloga – slikovno gradivo (rastrska in vektorska grafika)

Izdelovanje digitalnih vsebin – Avtorske pravice in licence: Razumeti avtorske pravice in licence, ki veljajo za podatke, digitalne informacije in vsebin.

Kako bi lahko na najboljši način obrazložili otroku kaj so avtorske pravice in licence? Morda tako, da ga vprašamo ali ročno delo, ki je naredil, lahko izobesimo, ali lahko drugi ta izdelek slikajo, ga uporabijo in spremenijo. Razložimo mu na tak način, da ima avtorske pravice in ima možnost izbrati, kako lahko drugi uporabljajo njegovo delo.

Rastrska grafika

Ročno delo

Ročno delce

Ročno delo by Sara is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Dimenzija: 3072 x 4096

Format: jpg

Velikost datoteke: 3.1 MB

Stopnja stiskanja: 100 %

Ročno delce

Ročno delo by Sara is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Dimenzija: 750 x 1000

Format: jpg

Velikost datoteke: 70.1 KB

Stopnja stiskanja: 80 %

Dogovor

Domena

Dogovor by Sara is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Dimenzija: 4096 x 3072

Format: jpg

Velikost datoteke: 3.3 MB

Stopnja stiskanja: 100%

Domena

Dogovor by Sara is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Dimenzija: 1000 x 750

Format: jpg

Velikost datoteke: 59.4 KB

Stopnja stiskanja: 80%

Vektorska grafika

Dogovor

Dogovor by Sara is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Uporabljeni programi, aplikacije, orodja

Refleksija in samovrednotenje

Pri realizaciji projektne naloge se nisem naučila nič novega kljub temu sem, ob izdelavi projekta, utrdila znanje o uporabi inkscape in photoscape programov, ki smo ju predhodno spoznali in uporabili na vajah. Za izdelavo projekta sem imela na razpolago dovolj časa. Zadovoljna sem z rezultati in upam, da tudi drugim da tak občutek.

Sledila sem navodilom in upoštevala napotke, ki so mi bili dani. Menim, da je moja projektna naloga še kar uspešno opravljena. Ni bilo elementa kriterija, ki bi mi bil posebno najtežji, vendar mi je bilo zamudno to, da sem morala objaviti postopke dela urejanja. Največ časa sem zamudila pri zajemih zaslona, naložitvi in opisih le-teh. Če tega ne bi bilo treba narediti, sklepam, da bi porabila le polovico celotnega časa izdelave projekta.

Pridobljeno in utrjeno znanje mi bo zelo koristno v nadaljnem, saj bom lahko tako sama izdelovala logotipe ali slikice za otroke. Tekom študija mi bo tudi lahko koristilo pri izdelavi drugih projektov, če bom morala kaj svojega, originalnega dodati.

Ko sem se odločila kaj narediti za izdelavo projekta, sem bila zelo navdušena nad zajemanjem fotografij in izdelavo vektorske slike. Najmanj pa mi je leglo pisanje postopka izdelave rastrske in vektorske grafike, vendar mi vseeno koristi za nadaljni poklic. Po mojem mnenju so bila navodila projekta v celoti pravilno in primerno sestavljena, jasna so in tudi zlahka uresničljiva.

(Skupno 23 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost