Infografika o nasvetih za varno geslo

Tako kot varujemo svojo lastnino, da nam je kdo ne vzame, moramo varovati tudi svoje podatke. Sem spadajo različna spletna mesta, na primer socialna omrežja, elektronska pošta, spletna banka itd. Do njih lahko dostopamo s prijavo, zato je smiselno dobro poskrbeti, da zlonamernežem otežimo vstop v naš račun. To nam omogoča močno geslo. Čim bolj zapleteno je geslo, tem manjše so možnosti, da ga bodo ugotovili in nam vdrli v račun. Izredno pomembno je, kakšno geslo si bomo izbrali. Ko pa si ga enkrat izberemo, je pomembno tudi ravnanje z njim. Priporočljivo se je izogniti zapisovanju gesel na listke ali v beležke, saj so tako prosto dostopna. Gesel tudi ne zaupamo nikomur ne glede na to, v kako dobrih odnosih smo si s to osebo. V primeru spora lahko oseba izkoristi naše zaupanje ter nas oškoduje. To nas lahko močno zaznamuje, saj ne govorimo zgolj o finančni oškodovanosti, ampak tudi našem ugledu.

Ta tematika se mi zdi pomembna, sploh pa za današnjo mladino, ki je rojena v svet informacijsko-komunikacijskih tehnologij ter digitalnih identitet. Z namenom informiranja o varnih geslih sem izdelala infografiko na to temo. O njej sem še dodatno prebrala na spletni stran Safe.si. Pri sami izdelavi infografike pa sem si pomagala s Canvo, ki je precej preprosta, a hkrati zelo uporabna platforma za različna grafična oblikovanja ter izdelavo plakatov, predstavitev itd.

Infografika

Infografika kot slika

Nasveti za varno geslo by Skledica is licensed under CC BY-NC-SA 4.0


Nasveti za varno geslo_pdf by Skledica is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Postopek izdelave

V Canvi sem izbrala možnost ustvari prazen Infogram, čeprav sem se najprej zmotila in izbrala plakat. V orodjih sem izbrala Elementi in podskupino Grafike, kjer sem si izbrala različne oblike oblačkov. Izbrala sem jim zeleno barvo, nato pa iz njih oblikovala valovito plast na zgornji ter spodnji strani infografike. V orodju Besedilo sem izbrala možnost Dodajte naslov in ga tako vstavila.

Infografika_1 by Skledica is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Odločila sem sem, da bom barvo naslova spremenila v belo. V orodju Elementi sem poiskala obliko ključavnice ter jo spremenila v isti odtenek kot naslov. Ključavnice sem na vsaki strani infografike razporedila v obliko polovice elipse.

Infografika_2 by Skledica is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Nato sem pričela s pisanjem vsebine. Zopet sem uporabila razdelek Besedilo, kjer sem vstavila podnaslove ter besedilo telesa. Za slednjega sem izbrala barvo naslova, za podnaslove pa barvo zelenih oblačkov.

Infografika_3 by Skledica is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Ko sem zajela vso vsebino, sem čisto na dnu zopet uporabila možnost Dodajte nekaj besedila telesa. Z njo sem vstavila licenco infografike in vir, ki mi je bil v pomoč.

Infografika_4 by Skledica is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Ob samem koncu sem spremenila obliko ključavnic na desni strani. V možnosti Grafike sem poiskala obliko ključa. Ko sem končala z vsebinskim delom in spreminjanjem grafičnih dodatkov, sem se posvetila razporeditvi. V zgornjem levem kotu sem izbrala možnost Datot., Prikaži nastavitve, nato pa Prikaži ravnila in vodila. S to funkcijo sem si pomagala pri poravnavi na vsaki strani, poskusila pa sem poiskati tudi enake razmake med razdelki. S tem opravilom sem zaključila izdelavo moje infografike.

Infografika_5 by Skledica is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Refleksija dela in samovrednotenje

V tem projektu sem se naučila veliko novega. Že dolgo sem si želela izvedeti več o uporabi programa Canva, saj jo marsikateri moj sovrstnik uporablja. Zato sem imela možnost videti, kakšni izdelki nastanejo, sama pa nisem imela toliko volje, da bi sama preizkusila, kako deluje. Tako mi je ta projektna naloga v pozitivnem smislu prisilila, da sem program podrobneje spoznala in postala v njegovi uporabi bolj suverena. Sedaj se veselim prihajajočih projektov na študiju, saj bom za oblikovanje zagotovo izbrala Canvo. Na eni strani nudi veliko orodij, s katerimi oblikujemo najrazličnejše izdelke, kot so predstavitve, infografike, plakati, grafi, letaki itd. Na drugi strani pa je precej enostavna za uporabo. To znanje in izkušnje z njo mi bodo zagotovo koristile kasneje v službi. Menim, da bi ti izdelki bili zelo všeč učencem in bi pritegnili njihovo pozornost. Hkrati bi želela tudi njih podučiti o uporabi programa.

Pri projektni nalogi sem največ časa posvetila poravnavam in razmikom. Ta del mi je bil najmanj všeč, saj je trajal zares dolgo. Ko sem končno našla ustrezen razmik na eni strani, se ni več ujemalo drugje. Ta postopek sem morala večkrat ponoviti, da sem prišla do želenega rezultata. Če bi imela še več časa, bi se morda še dodatno ukvarjala z dekorativnimi podrobnostmi in razmiki. Verjamem, da se lahko v tem delu najdejo kakšne pomanjkljivosti. Drugače sem s svojim delom zelo zadovoljna, saj sem ga v celoti ustvarila sama in sem nanj ponosna. Generalno gledano pa se mi ta projekt zdi od vseh do sedaj najljubši, zato ne bi na njem ničesar spreminjala.

(Skupno 14 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost