Infografika – varnost na spletu

Za projektno nalogo sem izdelal infografiko, na kateri sem delila ključne nasvete za varnost na spletu


Varnost na spletu – infografika by Surla is licensed under CC BY-ND 4.0

Vse slike, ki sem jih uporabila za izdelavo infografike, so za nekomercialno rabo (), našla pa sem jih na spletni strani https://www.flaticon.com/ 

Infografiko sem naredila v programu Gimp, saj je prosto dostopen program, navodila za uporabo pa so lahko dostopna (tako kot veliko videov za uporabo). Na začetku sem ustvarila prazno ozadje v razmerju 3:4, saj je primerno za izdelovanje plakatov ter infografik.

posnetek zaslona 1 by Surla is licensed under CC BY-ND 4.0

Sama sem izbrala barvno paleto, ki se mi je zdela primerna za infografiko. Barve so mehke ter prijetne za oči, njihov kontrast pa hitro pritegne pozornost.

Ozadje sem napolnila s rdečo barvo, dodala sem novo plast (ki predstavlja naslov infografike) ter jo s kombinacijo pravokotnega izbora, ter orodjem Zapolni spremenila v podlago za naslov.

Nato sem naredila še podlago za korake, ki bodo napisani na infografiki. Ustvarjeni so bili s uporabo šahovnice na novi plasti.

posnetek zaslona 2 by Surla is licensed under CC BY-ND 4.0

Začelo se je dodajanje tekstov, ki sem jih napisala sama s svojim znanjem, ki sem ga pridobila pri urah in tudi z pomočjo spleta. Pisava, ki sem jo uporabila se imenuje MADE INFINITY (regular in medium). Prenesla sem jo iz spletne strani https://www.dafont.com/made-infinity.font.

posnetek zaslona 3 by Surla is licensed under CC BY-ND 4.0

Nato sem iz spletne strani https://www.flaticon.com/ prenesla štiri ikone, ki sem jih namestila v preostali prostor. Nisem kupila licence, zato moram slike kreditirati. Ker so bile ikone črne barve, sem jih za konsistentnost barvne palete nato še pobarvala.

posnetek zaslona 4 by Surla is licensed under CC BY-ND 4.0

Sliko sem izvozila v png ter pdf formatu.

PDF infografike:

Refleksija

Pri projektu sem se naučila osnove programa Gimp, program Canva na mojem računalniku namreč nikakor ni hotel delovati. Vsak korak sem morala poiskati na spletu, zato je končni izdelek za strokovne standarde verjetno precej osnoven. Sem pa zadovoljna s končnim izgledom. Zdi se mi da so barve zelo kontrastne in zato tudi priitegnejo pogled. Če bi se odločila infografiko narediti bolj profesionalno bi verjetno vključila več barv, gradiente ali zanimivejše oblike (da niso le ravne črte). Več časa bi posvetila estetskemu urejanju infografike. Največ časa sem posvetila iskanju slik ter licenc, samo delo v Gimpu pa mi ni vzelo veliko časa. S končnim izdelkom sem precej zadovoljna, čeprav bi ga s novimi iteracijami lahko še izboljšala. Sem se pa potrudila zadovoljiti vse standarde in mislim da mi je to relativno dobro uspelo. Na poklicni poti je dobro imeti ta znanja za lepše predajanje znanja otrokom, zato mislim da je to znanje koristno. Podobne infografike bom namreč lahko izdelala kot učiteljica in jih uporabila za poučne namene Najljubša mi je bila svoboda umetnosti, ni mi bila pa všeč omejenost s licencami ter reprodukcija podpiranja intelektualne lastnine.

(Skupno 4 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost