Prepoznavanje in izdelava najpogostejših licenc – interaktivni videoposnetek

V interaktivnem videoposnetku sta predstavljena pojma avtorske pravice in licence ter nekaj najpogosteje uporabljenih licenc. Predstavljeno je tudi, kako si s pomočjo programa Beta Chooser sami ustvarimo licenco Creative Commons. Predstavitev slednjega je tudi namen videoposnetka, njegov cilj pa je, da bi, predvsem učence, naučil kaj so avtorske pravice in licence ter jih spodbudil k njihovi pravilni uporabi in k samostojnemu izdelovanju licenc Creative Commons. Ciljna publika videoposnetka so torej učenci drugega vzgojno-izobraževalnega obdobja.

Video licence by Nn is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Interaktivni videoposnetek je nastal v okviru vaj pri predmetu Informacijsko-komunikacijska tehnologija v izobraževanju. Izdelala sem ga s pomočjo različnih spletnih strani in aplikacij. Predstavitev sem izdelala na spletni strani Canva (https://www.canva.com/), pri snemanju zaslona pa sem si pomagala z aplikacijo Zoom (https://zoom.us/). Ločeno od vizualne predstavitve sem s spletno stranjo Vocaroo (https://vocaroo.com/) posnela zvok ter ga v programu Audacity (https://www.audacityteam.org/download/) do konca uredila ter izvozila. Izdelano sem nato uvozila v aplikacijo Shotcut (https://shotcut.org/download/), kjer sem dele videoposnetka uredila v celoto ter ga nato objavila na Arnes video (https://video.arnes.si/watch/fg8c8kj7c0wm). Z urejanjem sem zaključila na Arnes spletu (https://razredniikt.splet.arnes.si/), ki podpira tudi vtičnik H5P in mi je omogočil, da je videoposnetek postal interaktiven.

Pri izdelavi projektne naloge sem podatke črpala iz spletne strani https://creativecommons.org/ ter iz zapiskov seminarjev in vaj pri pouku Informacijsko-komunikacijske tehnologije v izobraževanju pri profesorici Alenki Žerovnik. Pri razlagi pojmov sem si pomagala tudi s spletnim slovarjem (https://fran.si/). Snemanje zaslona, ki je sestavni del videoposnetka sem izvedla na spletni strani https://chooser-beta.creativecommons.org/.

REFLEKSIJA DELA IN SAMOVREDNOTENJE

Tudi v tej projekti nalogi sem se naučila kar nekaj novega. Prvič sem videoposnetek izdelala v Canvi ter ga z vtičnikom H5P nadgradila v interaktivnega. Ugotovila sem, da nadgradnja videoposnetka ni tako zahtevna kot se mi je vedno zdelo. Ko sem videoposnetek dopolnjevala z interaktivnostjo sem ugotovila, da bi bilo v prihodnje smiselno naloge sestaviti že v scenariju, saj bi bile tako bolj povezane s predvajanim. To bi tudi spremenila, če bi imela več časa. Poleg tega bi spremenila tudi dolžino videoposnetka, saj je posnetek nekoliko daljši od dogovorjenih časovnih okvirjev. To bi popravila tako, da bi zvok ponovno posnela ter nato vse prilagodila njegovi dolžini. Tega pa nisem naredila predvsem zato, ker se mi zdi pomembno, da je tema predstavljena postopoma ter da jo učenci dobro razumejo.

Med izdelavo interaktivnega videoposnetka sem največ časa posvetila snemanju zaslona, saj z nobenim od programov, ki nam ju je predlagala profesorica nisem mogla celotnega posnetka zaslona shraniti na računalnik. Poskušala sem s svojim, nekoliko starejšim računalnikom ter s sposojenim prenosnikom, a mi je program APowerSoft vedno shranil le minuto ali pa še manj. Po več urah ugotavljanja, spraševanja ter slabe volje, sem posnetek zaslona nato posnela z aplikacijo Zoom. To mi je bil tudi najmanj ljub del projektne naloge, saj sem se ujela v težavo, iz katere se sprva nisem znala rešiti. Posledično mi je bilo najbolj všeč, ko sem posnetek zaslona končno uspela shraniti na računalnik ter ga uvoziti v Shotcut. Navdušenje pa se je še povečalo, ko sem uspešno združila zvok, videoposnetek zaslona in dela, izdelana v Canvi ter je nastal video.

Ker sem nastalo zadrego uspešno premagala, sem s svojim delom zadovoljna. Zdi se mi, da sem upoštevala vse kriterije ocenjevanja in da sem tudi z vizualno podobo dela posnetka, izdelanega v Canvi, vložila precej truda. Ker imamo različna mnenja, kakšen videoposnetek je za poučevanje ustrezen, se lahko zgodi, da komu ne bo ustrezal.

Pridobljeno znanje bom lahko uporabila tekom študija pri izdelavi različnih predstavitev za sošolce, znanje pa mi bo še bolj prav prišlo kasneje pri poučevanju učencev. Izdelava videoposnetkov si mi zdi smiselna predvsem za obravnavo težje razumljivih snovi, saj učencem omogočajo, da razlago poslušajo večkrat, ter pri učencih, ki so dlje časa odsotni.

Projekt se mi v celoti zdi super. Da bi bil še boljši, bi si želela, da bi programi, ki nam jih je za snemanje zaslona predlagala profesorica, delovali tudi na mojih dveh računalnikih. Mogoče bi bilo smiselno tudi, da se študente opozori, da izdelava te projektne naloge terja precej časa.

(Skupno 6 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost