Spoznavajmo barve

Razred: 5. razred

Predmet: Likovna vzgoja

Tematski sklop: Oblikovanje na ploskvi (risanje, slikanje, grafika, grafično oblikovanje)

Učna enota: Spoznavanje barv

Učni cilji:

  • razvijajo občutek za odnose med različnimi barvami (barvni kontrasti),
  • pridobivajo si izkušnje z različnimi načini mešanja barv,
  • posnamejo digitalno fotografijo z različnimi barvnimi in svetlostnimi vrednostmi.

Slika je pridobljena s Pixabay licenco.

Working on color” by missha is licensed under CC BY-NC-SA 2.0.

POMEN DIGITALNE TEHNOLOGIJE ZA UČITELJE RAZREDNEGA POUKA

Ker se digitalna tehnologija spreminja s svetlobno hitrostjo in že vsak dan prinese nekaj novega v digitalni svet, velja, da imajo tudi otroci vedno več stika z digitalnimi napravami, saj se z njimi spoznavajo pravzaprav že od rojstva. Bodoči učitelji prihajamo še iz generacije, katere starši so počasi spoznavali vse možnosti digitalne tehnologije in se mi učili z njimi, sedaj pa so digitalne naprave poglaviten del vsakdanjika in imajo tudi mnogo več funkcij. V tem pomenu se mi zdi smiselno, da otrokom pokažemo čim več načinov, kako lahko digitalno tehnologijo uporabljamo tako, da se ob tem ne le zabavamo, vendar tudi učimo. Tehnologija nam omogoča ogromno funkcij, s katerimi naredimo lahko učenje pestro, zabavno in še bolj učinkovito. Poleg mnogih možnosti, ki so ponujene otroku, kot je reševanje nalog pri učnih predmetih, od jezikov, do naravoslovja, je digitalna tehnologija zelo uporabna in napredna tudi pri likovni umetnosti. Otroci se tako lahko učijo fotografirati, uporabljati digitalne tehnike risanja, ustvarjajo ustvarjalne predstavitve na programih, kot so Microsoft PowePoint, Canva, itd.

Uporaba digitalne tehnologije je postala “otročje lahka” in je tako lahko namenjena uporabi otrok za razne aktivnosti, ki jih učijo ustvarjalnosti ter pametne uporabe vse tehnike, ki jim je na voljo.

BARVE

Barve se pojavljajo povsod v naravi, kamorkoli pogledamo. Doživljamo jih kot nekaj samoumevnega, vendar imajo lahko tudi velik vpliv na naša čustva in počutje. Barve zaznavamo zaradi valovanja svetlobe, tudi za to, kako intenzivno bomo videli določen odtenek barve, je pomembna svetloba. Tam, kjer je svetloba slaba, ali pa popolna tema, barv ne bomo videli, v dobri osvetljavi, pa jih bomo videli kot zelo intenzivne in živahne.

BARVNI KROG

Barvni krog ureja razmerja med barvami. V njem je 12 različnih barv, ki jih delimo na primarne, sekundarne in terciarne.

1.) primarne barve: RUMENA, RDEČA, MODRA – sredina barvnega kroga, osnova vsem ostalim barvnim odtenkom

2.) sekundarne barve: ORANŽNA (rumena + rdeča), VIJOLIČNA (rdeča + modra), ZELENA (modra + rumena)

3.) terciarne barve: dobimo jih z mešanjem primarnih in sekundarnih barv

Barvni krog © 2023 by Alma Fučka is licensed under CC BY-NC 4.0 

Barve iz barvnega kroga lahko prepoznamo vse okoli nas, npr. zjutraj izbiramo, katero barvo majice si bomo oblekli. V tem primeru smo za izdelavo barvnega kroga uporabili različne kose oblačil.

Barvni krog iz oblačil © 2023 by Alma Fučka is licensed under CC BY-NC 4.0 

TOPLE IN HLADNE BARVE

Barve v človeku vzbujajo občutek hladnega ali toplega, torej jih tudi psihološko doživljamo kot tople in hladne. Določene barve povezujemo z izvorom toplote (sonce, ogenj, meso), druge s hladom in svežino (voda, led, nebo).

  • tople barve: RUMENA, ORANŽNA, RDEČA, RJAVA
  • hladne barve: ZELENA, MODRA, SIVA

VIJOLIČNO barvo štejemo med izjeme, saj jo lahko občutimo kot toplo ali hladno, odvisno od barve, ob kateri se nahaja.

Lestvica toplih barv © 2023 by Alma Fučka is licensed under CC BY-NC 4.0 

Lestvica mrzlih barv © 2023 by Alma Fučka is licensed under CC BY-NC 4.0 

TOPLO-HLADNI KONTRAST

BARVNI KONTRAST (nekaj, kar je kontrastno, to je nasprotje) ustvarimo s kombinacijo najmanj treh barv, ki se v umetnini nahajajo druga poleg druge. Najmočnejši kontrast barve k barvi tvorijo primarne barve.

Običajno dobimo tak kontrast v zastavah in logotipih.

Toplo-hladni kontrast © 2023 by Alma Fučka is licensed under CC BY-NC 4.0 

Slovenian flag 🇸🇮” by Sharon Hahn Darlin is licensed under CC BY 2.0.

BARVNI ODTENKI IN SORODNE BARVE

Kadar gledamo skupaj več barv in nobena od njih ne posebej odstopa, govorimo o SORODNIH BARVAH. To so barve, ki so si v barvnem krogu blizu, ali skupaj (npr. ZELENA, RUMENA, ORANŽNA).

BARVNI ODTENKI pa so različne verzije določene barve, ki se razlikujejo po svojem tonu – razlikujejo se po TEMNOSTI oziroma SVETLOSTI. Različne barvne odtenke lahko vidimo npr. v naravi, kjer vidimo več različnih odtenkov zelenja.

Barvni odtenki © 2023 by Alma Fučka is licensed under CC BY-NC 4.0 

Barvni odtenki v naravi © 2023 by Alma Fučka is licensed under CC BY-NC 4.0 

PREPOZNAVANJE SPOZNANIH POJMOV PO OKOLIŠU

Galerija – barve v okolišu © 2023 by Alma Fučka is licensed under CC BY-NC 4.0 

SAMOREFLEKSIJA IN VREDNOTENJE

Menim, da mi je prva spletna objava dobro uspela in dobro povzame snov iz učnega načrta, saj je opremljena z veliko vizualnimi prikazi in kratkimi, a za petošolca dovolj kompleksnimi razlagami. Z veseljem jo bi uporabila tudi za pouk v razredu, vendar bi jo v tem primeru opremila s še več fotografijami, ki poskrbijo za dobro vizualizacijo pri učni snovi, ki to zahteva.

Čeprav je bilo delo zamudno in dolgo, ni bilo težavno in sem ob njem uživala. Spletišče je za uporabo priročno in razumljivo. Najbolj sem uživala v fotografiranju in urejanju slik prek programa PhotoScapeX, saj lahko s pravimi tehnikami urejanja zelo učinkovito popravimo barve fotografije in njeno kvaliteto.

Spletišče RazredniIKT bi še uporabljala za prikaz preprostih učnih snovi, vendar ne za daljše razlage učne snovi ali celo za vsako uro, saj mi je izdelava spletne strani vzela preveč časa. To mi da v razmislek, koliko časa učitelj razrednega pouka dejansko porabi za izdelavo kvalitetne in interaktivne učne ure. Verjamem, da mi bo postopek šel hitreje z vajo in bo moj naslednji izdelek pri tem predmetu že kvalitetnejši.

VIRI

Učni načrt. Program osnovna šola. Likovna vzgoja. (2011). Ministrstvo za šolstvo in šport: Zavod RS za šolstvo. https://www.gov.si/assets/ministrstva/MVI/Dokumenti/Osnovna-sola/Ucni-nacrti/obvezni/UN_likovna_vzgoja.pdf

UPORABLJENE SPLETNE STRANI IN PROGRAMI

PhotoScapeX

Openverse

Pixabay

(Skupno 16 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost