Alpsko smučanje

Predmet: Športna vzgoja

Razred: 5. razred

Operativni cilji: se navaja na hitrost, premaguje strah, razvija koordinacijo, krepijo mišice celega telesa, razvijajo spretnost smučanja, razvijajo samostojnost

Slika pridobljena s Pixabay license

Alpsko smučanje je oblika gibanja po zasneženih površinah. Za to dejavnost potrebujemo smučarsko opremo, kot so smuči, smučarske palice, smučarske čevlje oziroma pancerje, smučarski kombinezon, smučarske rokavice rokavice, smučarsko čelado ter smučarska očala.

smučarska oprema by  jale is licensed under CC BY 4.0 

Ta predmet se v večini izvaja v šoli v naravi. Učenci, ki se smučanjem še niso srečali, se učijo začetne oblike smučanja – zavoj s klinastim odrivom z vbodom palice, osnovno vijuganje. Prav tako se učijo uporabo smučarskih naprav.

žičnica

sedežnica by  jale is licensed under CC BY 4.0 

Učenci, ki smučati že znajo, pa se srečajo z nadaljevalnimi oblikami smučanja – terensko vijuganje v širšem oziroma ožjem hodniku. Premagovanje terenov s povečano naklonino. Ustrezen nadzor hitrosti smučanja: na blagi naklonini z zarezno tehniko, na povečani naklonini z vrtenjem smuči. Pravilno vbadanje palice. Pravilna vzporedna postavitev smuči v vseh fazah zavoja. Prilagajanje na smučanje v snežnih parkih.

2020 USCF SKI ALPIN Jeudi Manche 2 (49)” by uscfusic is marked with CC0 1.0 .

Otroci, ne glede na raven smučanja spoznajo vrste snega, ogrevanje pred vadbo pravila vedenja na smučišču (FIS pravila), nevarnosti na smučišču, ter ravnanje v primeru nesreče.

smučišče by  jale is licensed under CC BY 4.0 

Refleksija

V tem projektu sem se naučila veliko uporabnih vrlin, kot so urejanje slikovnega gradiva, ustvarjanje prispevka in ustvarjanje licenc. Prvič sem se srečala s tako vrsto projekta, zato mi je bil projekt še toliko bolj zanimiv. Pridobila sem znanje, ki ga bom potrebovala tekom študija, ter ko bom tudi sama postavljena v vlogo učiteljice. 

Menim, da sta za dobro fotografijo potrebna čas in znanje. Ker se nikoli prej nisem ukvarjala s fotografijo, bi svoje slike ocenila z dokaj dobrimi, seveda pa je veliko prostora za popravke in izboljšavo. Prav tako mi letni čas in vremenske razmere niso dopuščale, da bi vse slike posnela v zmiskih razmerah, vendar sem z njimi vseeno zadovoljna. 

Uporabni Viri

Program osnovna šola, športna vzgoja – učni načrt

Učni načrt za področje gibanje in športna vzgoja

Učni načrt za prilagojen izobraževalni program z nižjim izobraževalnim standardom za predmet

(Skupno 21 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost