Sajenje, kaljenje in rast fižola

PREDMET: Spoznavanje okolja

RAZRED: 2.razred

UČNI SKLOP: Živa bitja

CILJI:

  • znajo dokazati, da rastline potrebujejo za življenje zlasti zrak, vodo z rudninskimi snovmi in svetlobo.
  • znajo s poskusi ugotoviti, da mlade rastline lahko zrastejo iz semen, čebulnic, gomoljev in podtaknjencev.

POMEN DIGITALNE TEHNOLOGIJE ZA BODOČE UČITELJE RAZREDNEGA POUKA:

Kot bodoči učiteljici razrednega pouka se mi zdi zelo pomembno poznavanje digitalne tehnologije. V svojem poklicu se bom s tem srečala na različnih področjih. To znanje mi bo pomagalo pri komuniciranju s starši in pa tudi pri različnih spletnih objavah na šolski spletni strani in drugod. Pomembno pa je tudi zgodnje uvajanje digitalne tehnologije pri otrocih, saj živimo v času, kjer skoraj vsa komunikacija in različno učenje poteka na spletu oziroma digitalno. V nižjih razredih lahko to začnemo s tem, da združimo učenje o naravi in rasti različnih rastlin s tem, da učencem to prikažemo s pomočjo spletnih objav in različnih slik, da si lažje predstavljajo kako to vse poteka.

Zelo pomembno je da se otroci naučijo o naravnih procesih, ki se dogajajo v naravi. Eden od teh je tudi rast rastlin. Učencem to lahko prikažemo tako da pri pouku skupaj posadimo fižol in opazujemo kako raste.

Slika pridobljena s pexels licenco.

POSTOPEK SAJENJA, KALJENJA DO FIŽOLA:

Potrebujemo seme fižola, prst, kozarček, vodo in pa veliko sončne svetlobe.

Slika pridobljena s pexels licenco.

Ko imamo vse pripomočke seme fižola damo v kozarček z rodovitno prstjo in vsak dan malo zalivamo. Poskrbeti moramo, da kozarček postavimo na mesto, kjer je dovolj sončne svetlobe. Z učenci bi posadili fižolčke, potem pa bi vsak dan skrbeli za dovolj vode in opazovali njegovo rast. V galeriji slik je postopek rasti mojega lastnega fižola in ko sem ga opazovala sem bila navdušena da tako hitro raste in da lepo skrbim za njega. Zdi se mi, da bi učencem to veliko pomenilo, da so sposobni poskrbeti za rast rastline in da tudi vidijo kako je narava mogočna, saj rastline res hitro zrastejo.

GALERIJA SLIK:

Rast fižola © 2024 by Urša Mohorič is licensed under CC BY-NC-SA 4.0 

SAMOREFLEKSIJA IN VREDNOTENJE:

Projektna naloga mi je bila zelo zanimiva in zabavna. Prvič sem se srečala z Arnes spletom in postopkom kako narediti spletno objavo. To je bilo nekaj novega zame in nisem si predstavljala, da to poteka na tak način. Všeč mi je bila moja izbrana tema, saj sem z veseljem opazovala kako mi raste fižol. Največ časa sem posvetila slikam, saj sem jih poskusila čim lepše urediti. To sem delala v aplikaciji Photoscape X in bilo mi je zelo zanimivo kako lahko čisto spremenimo slike. Edino kar mi je delalo težave je bilo to, da sem fižol imela v Ljubljani in ko sem odšla domov za nekaj dni nisem mogla opazovati kako raste, s tem nisem pridobila nekaterih slik, a na koncu se mi zdi, da so mi slike uspele. Zdi se mi, da sem sledila vsem kriterijem in poskušala sem narediti čimbolj preprosto in lahko razumljivo objavo. Kako se dela spletno stran nam je bilo jasno predstavljeno in tudi v spletni učilnici smo imeli jasna navodila. Zelo mi bo koristilo tudi to, da sem spoznala, da za vse stvari, ki jih vzamemo iz spleta rabimo licenco in pravilno navedene vire. To znanje mi bo prišlo prav v moji bodoči službi kot pa tudi zdaj med študijem.

UPORABLJENE POVEZAVE V PROJEKTNI NALOGI:

Arnes splet

Licence chooser

Pexels

Phoscape X

Učni načrt za spoznavanje okolja

(Skupno 18 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost