Kaj raste in cveti v aprilu

Razred: 4. razred

Predmet: Naravoslovje in tehnika

Tematski sklop: Živa bitja

Učna enota: Razvrščanje živih bitij

Učni cilji:

  • razlikovati med rastlinami
  • znajo prepoznati najpogostejše vrste rastlin
  • znajo razložiti zunanjo zgradbo rastlin
  • znajo razlikovati med rastlinami s cvetovi in brez cvetov

Digitalna tehnologija v poučevanju se mi zdi pomembna, saj razlago lahko podkrepimo s konkretnimi primeri, ki jih najdemo na internetu npr. izseki iz informativnih oddaj, videoposnetki na YouTube…, seveda pa je potrebno otroke opozoriti na nevarnost zasvojenosti s tehnologijo.

Slika je pridobljena s pixabay licenco.

Meadow widow flower” by kuhnmi is licensed under CC BY 2.0 .

RASTLINE

V mesecu aprilu na travnikih in domačih vrtovih opazimo prve cvetlice. Na spodnjih slikah imamo rastline s cvetovi: cvetočo jablano, marjetice, narcise, regrat, skrečnik in zlatice. Jablana cveti spomladi, vendar obrodi šele jeseni. Cvetove na drevesih pa lahko opazimo tudi na češnji, slivi, hruški itd.

Opazimo pa tudi praprot, ki začne rasti v mesecu aprilu. Praprot je rastlina brez cvetov, med katere spadajo tudi alge ter mahovi.

Cvetlice by pikapolonica is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

REFLEKSIJA IN SAMOVREDNOSTENJE

Prvič sem slišala za stran razredni IKT, zato mi je bil projekt še toliko bolj zanimiv. Projekt mi dal novo znanje, ki mi razširi obzorje na način kako učencem prikazati snov na bolj zanimiv način. Vso pridobljeno znanje bom uporabljala še naprej, tudi v svojem prostem času.

Po mojem mnenju bi si lahko vzela več časa in poiskala še kakšno cvetlico, vendar sem s končnimi fotografijami zadovoljna. Čeprav sem z aplikacijo PhotoScape X opravljala prvič, sem se hitro naučila sistema in fotografije uredila v parih minutah. Res je pomembno kakšno svetlobo imaš, ko fotografiraš, saj se na sliki hitro opazi ali si slikal, ko je svetilo sonce ali ko je bila senca. Vendar se v obeh primerih prilagodiš in probaš kljub slabi svetlobi urediti sliko tako, da bo izgledala naravno.

Ko se začnemo učiti nekaj novega je vedno težko, vendar je odvisno od vsakega posameznika koliko je pripravljen vložiti v projekt, da ga bo izpeljal. Seveda je odvisno tudi od tega kako hitro se učiš. Nekateri potrebujejo več časa, da se navadijo kje je kaj, kako se kaj uredi, kako navesti vire in licence, vendar ko enkrat to osvojiš ti delo steče samo.

VIRI

Program osnovna šola naravoslovje in tehnika. Učni načrt. (2011). Ministrstvo za šolstvo in šport: Zavod RS za šolstvo. https://www.gov.si/assets/ministrstva/MVI/Dokumenti/Osnovna-sola/Ucninacrti/obvezni/UN_naravoslovje_in_tehnika.pdf

Licence so pridobljene s spletno stranjo Chooser beta. https://chooser-beta.creativecommons.org/

Fotografije so urejene z aplikacijo PhotoScape X. http://x.photoscape.org/

(Skupno 18 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost