SLIKOVNO GRADIVO Z UPORABO RASTRSKE IN VEKTORSKE GRAFIKE

Avtorica: Živa Kvalić

Mentorica: asist. dr. Alenka Žerovnik

Nosilka predmeta: doc. dr. Irena Nančovska Šerbec

Razredni pouk, IKT, 1. letnik

Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta

Datum: 2. 5. 2022

Slikovno gradivo z uporabo rastrske in vektorske grafike by Živa Kvalić is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Za ustvarjanje rastrske in vektorske grafike sem si izbrala temo Varnost na spletu. To temo sem si izbrala zato, ker je spletnih prevar vedno več, ljudje pa jim žal še vedno prepogosto nasedejo. Mislim, da večina ljudi na tem področju še nima dovolj velikega znanja in zato prevaram hitro nasedejo. Upam, da se v prihodnosti to nekoliko spremeni in da bodo ljudje znali prepoznati prevaro na spletu. Programa, ki sem ju za ustvarjanje uporabila, sta PhotoScape X in Inkscape.

RASTRSKA GRAFIKA

  1. slika: PRED OBDELAVO

Splet in plačevanje s kartico by Živa Kvalić is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

  1. slika: PO OBDELAVI

Lažne spletne trgovine by Živa Kvalić is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

2. slika: PRED OBDELAVO

Geslo za Instagram by Živa Kvalić is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

2. slika: PO OBDELAVI

Varno geslo by Živa Kvalić is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

VEKTORSKA GRAFIKA

Varen vpis kreditne kartice by Živa Kvalić is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

VIRI

Varni na internetu. (2016). 4 nujni koraki pred nakupom v spletni trgovini. https://www.varninainternetu.si/4-nujni-koraki-pred-nakupom-v-spletni-trgovini/

Ropret M. (2019). Brez panike z gesli, dobro pa je imeti sistem. https://vsebovredu.triglav.si/tehnologija/navodila-za-mocna-gesla

REFLEKSIJA IN SAMOVREDNOTENJE

Pri delu te projektne naloge sem se predvsem naučila uporabljati oba že prej omenjena programa (Photoscape X in Inkscape), za katera sem na kliničnih vajah slišala prvič.

Mislim, da če bi imela več časa, ne bi spremenila veliko, saj si za to projektno nalogo vzela kar veliko časa in se potrudila po svojih najboljših močeh. Največ časa sem posvetila ustvarjanju vektorske slike, saj sem s programom prej delala le enkrat (na kliničnih vajah). Ponoviti sem morala namreč vse osnove, preden sem lahko zares začela z risanjem. Veliko časa pa mi je vzelo tudi opisovanje postopkov obdelovanja slik, saj na trenutke nisem točno vedela, kako bi stvari ubesedila. Menim, da sem dosegla vse začrtane kriterije, v največji izziv pa mi je bila vektorska grafika.

Pri nadaljnjem študiju in v bodočem poklicu bom pridobljeno znanje uporabila takrat, ko bom morala urediti kakšno sliko za npr. PowerPoint predstavitev, da bo moja predstavitev zanimivejša in bolj estetska.

Pri projektu mi je bilo najbolj všeč obdelovanje slik z rastrsko grafiko, najmanj pa opisovanje postopkov, saj je bilo to kar dolgotrajno. V definiciji projekta ne bi spremenila nič. Zdi se mi dobro zastavljen, saj delo ni bilo prezahtevno, hkrati pa je bilo še vedno treba pokazati svoje znanje, ki smo ga pridobili na kliničnih vajah.

(Skupno 39 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost