SLIKOVNO GRADIVO Z UPORABO RASTRSKE IN VEKTORSKE GRAFIKE

POSTOPEK OBDELAVE 1. SLIKE

Sliko sem najprej vstavila v program Photoscape X. Nato sem sliko obrezala. Na desni strani sem kliknila na ikono, kjer piše Crop ter sliko nato nekoliko obrezala. Najpomembneje mi je bilo, da iz slike odstranim luč na desni strani.

Obrezovanje slike by Živa Kvalić is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Drugi korak je bil dodajanje okvirja. V zgornjem desnem kotu sem kliknila na ikono Frame in izbrala želeni okvir.

Dodajanje okvirja by Živa Kvalić is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Nato sem kliknila na ikono Colour, saj sem želela urediti še barvne odtenke na sliki. Najprej sem na sliki uredila svetlost, nato sem zmanjšala sence, nekoliko povečala kontrast in na zavihkih Temperature in Tint še malce uredila barvne odtenke. Želela sem neko vmesno barvo, saj nisem želela, da bi bila slika preveč topla, prav tako pa tudi ne preveč hladna.

Urejanje barvnih odtenkov by Živa Kvalić is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Naslednji korak je bil dodajanje besedila. V zgornjem desnem kotu sem kliknila na ikono Insert in nato pa še na Text. Pri besedilu sem uredila še velikost, barvo in slog pisave, ter odebelila tisti del, za katerega sem želela, da izstopa. Na sliko pa sem dodala tudi nekaj puščic, kjer je bilo to smiselno. To sem storila tako, da sem pritisnila na ikono Arrow, nato pa sem z miško na sliko narisala puščico ter jo vstavila tja, kamor sem hotela. Potem pa sem puščicam še spremenila barvo (iz črne v roza oz. nežno rdečo barvo).

Vstavljanje besedila by Živa Kvalić is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Nato sem na sliko vstavila še nekaj besedila ter poudarila naslov, saj ta nakazuje temo slike. To sem storila tako, da sem kliknila na okvirček, kjer piše Outline. Naslov sem s to funkcijo obrobila ter ga s tem še nekoliko bolj poudarila.

Obroba naslova by Živa Kvalić is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Zadnji korak pa je bil shranjevanje slike. Kliknila sem na ikono Save (v spodnjem desnem kotu). Nato sem ji še izboljšala JPEG kvaliteto. Sliko sem potem le še poimenovala ter jo shranila med prenose na svoj računalnik.

Spreminjanje JPEG kvalitete by Živa Kvalić is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

POSTOPEK OBDELAVE SLIKE – VEKTORSKA GRAFIKA

Najprej sem narisala preprost pravokotnik ter mu takoj spremenila barvo iz črne v modro.To sem storila tako, da sem na levi strani kliknila na ikono kvadrata ter nato z miško narisala želen pravokotnik. Barvo pa sem izbrala čisto na dnu ekrana.

Risanje pravokotnika by Živa Kvalić is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Potem sem na pravokotnik napisala NLB (s pritiskom na ikono s črko A, ki mi je omogočil vpis besedila), saj moder pravokotnik pravzaprav predstavlja kreditno kartico. Dodala sem še rumen kvadrat ter dva kroga (ki sem ju dodala s pritiskom na ikono s krogom), ki sta na vsaki taki kartici (predstavljata Maestro). Nato sem krogoma še spremenila barvo in kartica je bila končana.

Oblikovanje kreditne kartice by Živa Kvalić is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Potem sem dodala še naslov tako, da sem kliknila na ikono na levi strani, kjer je črka A. Ko sem naslov napisala, sem kliknila zgoraj na zavihek, kjer piše besedilo, ter mu uredila še slog in velikost pisave.

Dodajanje naslova by Živa Kvalić is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Naslednji korak je bil risanje ključavnice. Najprej sem narisala kvadrat po enakem postopku kot prej in mu nastavila zeleno barvo. Nato pa sem kliknila na ikono za risanje ravnih in krivih črt ter narisala še zgornji del ključavnice. Da sem to lahko storila, sem morala na črto dodati še nekaj vozlišč. S tem sem si namreč olajšala delo, saj sem obliko črte lažje spreminjala.

Risanje ključavnice by Živa Kvalić is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Nazadnje pa sem oblikovala še okvirček (prav tako kot vse prejšnje pravokotnike), mu določila barvo ter vanj vpisala https:// naslov s pritiskom na ikono za dodajanje besedila. Na dnu slike sem dodala še sklep v pisni obliki. Obarvala sem ga rdeče, saj se mi zdi pomembno, da si napisano vsi zapomnijo.

Končna slika by Živa Kvalić is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Zadnji korak je bil shranjevanje datoteke. Sliko sem shranila kot PNG datoteko med svoje slike na računalniku, prej pa sem jo še poimenovala.

Shranjevanje slike by Živa Kvalić is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

(Skupno 39 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost