Slikovno gradivo z uporabo rastrske in vektorske grafike.

  • Avtor: Neli Bedene
  • Mentorica: asis. dr. Alenka Žerovnik
  • Študijska smer, predmet in letnik študija: Razredni pouk, IKT, 1. letnik
  • Pripadnost univerzi in članici: Pedagoška fakulteta, Univerza v Ljubljani
  • Datum nastanka: 22. 6. 2022
  1. Fotografija pred obdelavo:
  1. Fotografija po obdelavi:
Varnost na spletu © 2022 by Nelka is licensed under CC BY 4.0

Za to projektno nalogo sem si izbrala temo Varnost na spletu ter Kreiram splet. Pri prvi fotografiji za rastrsko oblikovanje sem vključila svojo sestro Nušo Bedene. Privolila je v sodelovanje pri projektu. S obdelavo sem želela povdariti nevarnosti na spletu, predvsem neprimerne vsebine za mlajše. Mlajši uporabniki lahko na neprimerne vsebine naletijo “po nesreči”. V pogovorih med vrstnikih lahko pride do izpostavljanja takšnih spletnih strani, katere doma otroci ogledajo. Pomembno je, da starši, izobraževalne ustanove in vsi starejši, otroke na takšne nevarne spletne strani opozarjajo in jim razložijo kaj sploh so, kako nam lahko škodujejo in kako se jim izogibati. Tu je ključnega pomena pogovor, v katerem se lahko odprejo teme, o katerih je otrokom sram govoriti.

Moja ciljna publika za to fotografijo so osnovnošolski otroci, ki malo že prepoznajo in razumejo, kaj pomeni simbol 18+. Cilj, ki sem ga želela osvojiti s to fotografijo je, da bi kdorkoli, ki bi videl to fotografijo razumel, da osebi preži nevarnost. Naslednjič, ko bi zasledili takšen simbol, bi se spomnili na to fotografijo in naslov Pojdi nazaj na varno ter stran zapustil.

2. Fotografija pred obdelavo.

1. © 2022 by Nelka is licensed under CC BY 4.0

Fotografiji pred obdelavo sem prekrila zaslon z črnim kvadratom

2. Fotografija po obdelavi:

2. © 2022 by Nelka is licensed under CC BY 4.0

Za drugo fotografijo sem si izbrala temo Spletni bonton. Za motiv sem vzela pogovor med dvema posameznikoma. Eden od dopisovalcev je nesramen in žaljiv. S tem prikazom sem želela izpostaviti kaj na spletu ni dobrodošlo in sprejemljivo. Do izmenjave takšnih sporočil lahko pride na socialnih omrežjih. Moj cilj s to fotografijo je, da v primeru, ko bi nekdo prejel takšna ali podobna sporočila, bi to razumel kot nekaj, kar ni normalno ali sprejemljivo. To sem izpostavila z opozorilno rdečo barvo.

VEKTORSKA GRAFIKA

Varnost na spletu © 2022 by Nelka is licensed under CC BY-ND 4.0

Refleksija in samovrednotenje.

Pri vektorski grafiki sem imela nekoliko več težav, saj nisem še tako vestna pri oblikovanju motiva. Če bi imela več časa, bi se bolj poglobila v vse ponujene funkcije in možnosti za oblikovanje. Za to nalogo sem uporabila večinoma osnovna orodja, naslednjič pa bom ustvarila bolj zapleten motiv. V mojem poklicu bom zagotvo uporabljala vektorsko in rastrsko grafiko za ustvarjanje in oblikovanje fotografij. Že v času študija bom lahko z pridobljenim znanjem popestrila svoje predstavitve in projekte. Prepričana sem, da bom tudi na drugih področjih mojega življenja uporabljala vektrsko in rastrsko. Največ časa mi je vzelo dokumentiranje postopka izdelave, saj pri prvem oblikovanju nisem shranjevala posnetkov zaslona, ki so prikazali postopek izdelave. Ponovno sem izdelala rastrsko grafiko, tokrat s postopkom izdelave.

Znova sem si izbrala temo Varnost na spletu, ker mi veliko pomeni. Želela sem ustvariti šolsko okolje, kjer učitelj poučuje učence o varnosti na spletu. Kot prvo sem dodala 3D škatlo, ki predstavlja nekakšno tablo in istočasno ekran računalnika oziroma televizije. Zdelo se mi je primerno in zanimivo. Nadeljevala sem z izdelovanjem oseb, katerim sem enostavno oblikovala glave. Te nimajo niti ustnic niti nosov, prav tako jim manjkajo telesa. S tem sem želela prikazati nemoč mladostnikov na spletu, ko so izpostavljeni nevarnim in neprimernim vsebinam. Učitelj je prikazan v večji velikosti, saj jih vodi v znanje. Želela sem prikazati razmišljanje učencev, za kar sem uporabila oblake njihovih misli. To mi je uspelo z risanjem ravnih črt, za krivo črto pa sem uporabila orodje create spiro path. V oblake sem dodala besedilo ter učencem dodala polt, ki naj bi nekoliko predstavljala raznolikost. Sem mnenja, da bi se o tej temi moralo več pogovarjati v šolah. Cilj s to vektorsko fotografijo je, da bi osnovnošolski otroci videli, da je normalno, če imajo takšna in drugačna vprašanja o tej temi in bi jih naslednjič v šoli tudi izrazili brez strahu.

Najbolj sem uživala pri oblikovanju fotografije s rastrsko grafiko, saj se v prostem času ukvarjam z urejanjem fotografij in mi je to v veliko veselje. Uporabljam program VSCO, ki ponuja podobna orodja kot PicsArt.


Ta naloga mi je predstavljala izziv, saj sem se želela dobro izkazati in na svoje izdelke sem ponosna. Kljub preprostemu motivu sem mnenja, da sem nalogo opravila dobro, saj je povezana s temo in ima vključene raznolike elemente.

(Skupno 16 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost