2. projektna naloga

Pri drugi projektni nalogi smo se spoznali z dvema novima programoma: Photoscape X, Inkspace. V prvem delu smo morali predelati dve lastni fotografiji in smo se na tak način spoznali z rastrsko grafiko. Sami smo jo priredili in obdali z ustreznim napisom ali oznakami. V drugem delu pa smo s programom Inkspace ustvarili svojo vektorsko grafiko. Narisali smo simbol, ki nas asocira na tematiko, ki smo jo izbrali. Moja projektna naloga temelji na varnosti ter varovanju osebnih podatkov in zasebnosti: Varovati osebne podatke in zasebnost v digitalnih okoljih.

RASTRSKA GRAFIKA

Ker imam tematiko varnost sem se odločila, da za prvo sliko fotografiram ključavnico, ki že na sam pogled simbolizira neko privatno lastnino oziroma varnost. Ob pogledu na ključavnico človek dobi veliko asociacij, ki vse vodijo do tega, da se človek želi zavarovati oziroma zaščititi pred motečimi dejavniki.

Ključavnica- slika pred obdelavo ( velikost slike: 1,38 MB)

2. projektna naloga by Vale is licensed under Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International

Ključavnica- slika po obdelavi (velikost: 132KB)

Ključavnica- slika po obdelavi by Vale is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Za drugo sliko sem se odločila, da fotografiram računalnik na katerem je poudarek na uporabniškem imenu in geslu. Zelo je pomembno, da si za svoje profile bodisi kjerkoli na spletu damo dovolj varno geslo, da ne pride do zlorabe računa oziroma, da ti ne kdo vdre v profil in razkrije osebne, zaupne podatke.

Računalnik- pred obdelavo (velikost: 4,25 MB)

Računalnik- pred obdelavo by Vale is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Računalnik- slika po obdelavi (velikost: 1,27MB)

Računalnik- slika po obdelavi by Vale is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Za konec sem naredila kolaž iz treh slik, ki simbolizirajo varnost.

Kolaž treh slik

Kolaž treh slik by Vale is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

VEKTORSKA GRAFIKA

Za vektorsko grafiko sem se odločila, da ustvarim roko, ki “srfa” po internetu. Zelo pomembno je, da poznamo svoje meje in vemo kaj je prav in kaj ne. Na internetu je veliko pozitive, veselja, ampak tudi nevarnosti. Nikoli ne veš s kom se pogovarjaš na drugi strani, zato moraš biti zelo previden koliko se razkriješ.

VEKTORSKA GRAFIKA by Vale is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

POSTOPEK DELA RASTRSKE GRAFIKE 1

Najprej sem dala sliko v program in jo samo shranila. Nato pa sem sliko po velikosti zmanjšala. Ko sem sliko shranila sem stopnjo stiskanja slike dala na 80 odstotkov.

POSTOPEK DELA RASTRSKE GRAFIKE 1 by Vale is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Na to sem sem dodala naslov, ki zapolni fotografijo. 2

POSTOPEK DELA RASTRSKE GRAFIKE 2 by Vale is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Za tem, sem se poigrala malo z barvami in dodala še klicaje, ker mi je bilo estetsko bolj všeč. Ko sem to zaključila sem sliko shranila. 3

POSTOPEK DELA RASTRSKE GRAFIKE 3 by Vale is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

POSTOPEK DELA VEKTORSKE GRAFIKE 1

Najprej sem naredila podolgovat pravokotnik in ga kolikor toliko zaoblila, da so bila izbrana vozlišča mehkejša.

POSTOPEK DELA VEKTORSKE GRAFIKE 1 by Vale is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Nato sem narisala en velik črn pravokotnik, znotraj njega pa belega. Na spodnjem delu sem narisala krog, ki simbolizira gumb. Črn pravokotnik sem nato zaoblila prav tako pa sem narisala kasneje na vrhu majhen pravokotnik, ki sem ga prav tako poskušala čim lepše zaobliti. Vmes je praznina, saj sem v naslednjem koraku narisala roko.

POSTOPEK DELA VEKTORSKE GRAFIKE 2 by Vale is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Za izdelavo roke sem si pomagala s simboličnimi slikami, katere so mi dale navdih oziroma idejo kako roko sploh narišem. Pomagala sem si z risanjem krivulj Bezier kjer sem toliko kot sem upala poskušala upodobiti roko, ki prikazuje “srfanje” po internetu-

POSTOPEK DELA VEKTORSKE GRAFIKE 3 by Vale is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

REFLEKSIJA DELA

Naučila sem se kako obdelovati slike predvsem to kako zmanjšat velikost fotografije. Na tak način lahko uporabim več fotografij. Prav tako sem se prvič v življenju soočala z rastrsko grafiko, ki mi je bila zelo zanimiva in ustvarjalna. Ne morem se opredeliti kateri del mi je vzel več časa, saj sta mi oba projekta vzela zelo veliko časa in živcev. Glede na kriterij mislim, da sem se ga kar držala, saj slike so povezane na tematiko prav tako pa sem dodala vse potrebne licence. Najtežji del mi je bil začetek smiselnost in kompleksnost tako rastrske kot vektorske grafike, saj nisem vedela, kake fotografije bi lahko simbolizirale varnost. Prav tako pri risanju upam, da je moja predstava o varnosti na pravilen način prikazan. Znanje, ki sem ga osvojila lahko uporabim pri izdelavi učnih prosojnic. V nekaterih programih so originalne slike prevelike in jih zaradi tega ne moremo vseh vključiti. Z rastrsko grafiko sem se naučila, da lahko naredim na pogled enako sliko, a je v bistveno manjši velikosti in na tak način lahko vključim veliko več slik. Risanje pa mi vzame preveč časa, zato tega ne bi uporabljala v prihodnosti. Najljubše mi je bilo opazovati potek nastajanja vektorske grafike, zanimivo mi je bila tudi predelava slik. Projekt bi bil boljši, če bi bil manj obsežen. Zares veliko truda in energije je bilo vloženo v to projektno nalogo in sedaj ko to pišem sem že prav izmučena. Kljub temu pa mi je bila naloga zanimiva.

(Skupno 10 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost