Slikovno gradivo: rastrska in vektorska grafika

POSTOPEK UREJANJA RASTRSKE GRAFIKE

Najprej sem sliko uvozila v Lightroom, kjer sem znižala raven svetlih delov in povišala delež senc in temnih delov. Nato sem povečala kontrast in sliko uvozila v program Photoscape, kjer sem nadaljevala s stiskanjem slike. To sem naredila tako, da sem uporabila funkcijo save as in stopnjo stiskanja znižala na 80 %.

stiskanje slike na 80 % by snezak is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Sliki sem nato spremenila velikost s funkcijo resize, kjer sem izbrala 1000px.

spreminjanje velikosti na 1000px by snezak is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Za konec sem sliki dodala napis, ki se mi zdi zanjo primeren in jo shranila.

dodajanje napisa by snezak is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

POSTOPEK IZDELAVE VEKTORSKE GRAFIKE

Najprej sem s pomočjo funkcije datoteka > uvozi v Inkscape naložila osnovno sliko, ki sem jo pridobila v Pixabayju. S pomočjo orodja za risanje krivulj in ravnih črt sem začela risati glaven okvir kot osnovo grafike.

risanje krivulj by snezak is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Prej narisane krivulje sem ukrivila po želenih oblikah s pomočjo orodja uredite poti po vozliščih.

urejanje po vozliščih by snezak is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Posameznim enotam sem s pomočjo funkcije polnilo in poteza spremenila obrobo in polnilo, izbrisala sliko, ki sem jo imela za model ter uredila sloje, kjer je bilo to potrebno. Za konec sem označila celo sliko, šla na možnost predmet, vse posamezne dele združila in izvozila sliko.

združevanje by snezak is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Refleksija dela in samovrednotenje

V tem projektu sem se naučila ogromno stvari, predvsem pa izdelave vektorske grafike, s katero se prej še nisem srečala in se mi je zdela zelo zanimiva. Pri rastrski grafiki sem ugotovila, da so slike na učnih listih lahko tudi nekoliko stisnjene, saj očitne razlike res ni. Če bi imela več časa, bi se bolj poglibila v mojo temo, licence in avtorske pravice, saj bi tako imela več idej za temo slik pri rastrski grafiki. Največ časa sem posvetila izdelavi vektorske grafike, ker moja izbrana slika za osnovo ni bila najenostavnejša. To me sicer ni motilo, saj mi je delo v Inkscapeu zanimivo in se z veseljem še malo izzovem na tem področju. Moje delo se mi glede na dan kriterij ocenjevanja zdi primerno opravljeno, saj sem vključila vse zahtevane dele, priznam pa, da bi več časa lahko posvetila pisanju postopka urejanja rastrske grafike in ustvarjanja vektorske. Pridobljeno znanje mi bo zelo prav prišlo pri sestavljanju Power Pointov, učnih listov in ostalih gradiv, kjer bom uporabljala kakršne koli slike; lahko bi rekla skoraj vsakodnevno. Pri projektu mi je bilo njaljubše izdelovanje vektorske grafike, saj sem po tem, ko sem usvojila osnove, začela raziskovati in risati svoje grafike tudi doma. Če se še malo izdam, bom mogoče v Inkscapeu izrisala tudi logo kot predlogo za šolski pulover Pedagoške fakultete. Najmanj ljubo mi je bilo pisanje postopkov, saj sem čez vse to že šla sama, ko sem izdelovala in urejala slike, ampak vem, da je to potrebno. V definiciji projekta ne vidim pomanjkljivosti, ki bi ga lahko izboljšale, saj je bil zelo koristen in se mi zdi, da sem veliko naučila.

(Skupno 29 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost