Ali bo fižol vzklil?

Del učnega načrta za osnovno šolo je, da učenci opazujejo kalitev fižola pod različnimi pogoji. Kalitev spremljajo tako, da si vsakodnevno zapisujejo spremembe in fotografirajo posamezne kozarce. Kozarce prvi dan opremijo z datumom in pogoji, pod katerimi bodo semena poskusila vzkliti. Fotografirajo tako, da je kozarec v centru fotografije, da kamere nimajo obrnjene proti oknom in pazijo na vzporednost vodoravnih linij z zgornjim in spodnjim robom fotografije oz. zaslona kamere.

RASTRSKA GRAFIKA

Neobdelani fotografiji

Kozarec s fižolom by Klara is marked with CC0 1.0

Štirje kozarci s fižolom by Klara is marked with CC0 1.0

Obdelani fotografiji

Obdelani fotografiji prikazujeta hipotezo, v katerih kozarcih in s tem pod katerimi pogoji bo fižol vzklil in kakšne barve bo.

Kozarec s fižolom_obdelana by Klara is marked with CC0 1.0

Štirje kozarci s fižolom_obdelana by Klara is marked with CC0 1.0

Postopek urejanja fotografije

Za obdelavo fotografij sem uporabila aplikaciji PhotoScape X in Canva.

  1. Fotografijo, posneto s pametnim telefonom, sem naložila v Canvo in ji dodala vektorsko grafiko, ki sem jo predhodno ustvarila v aplikaciji PhotoScape X. Nato sem jo shranila na računalnik.

Postopek urejanja fotografije_1 by Klara is marked with CC0 1.0

2. Slednjo sem naložila v aplikacijo PhotoScape X. S kombinacijo tipk Ctrl + S se je odprlo okno, na katerem sem lahko označila, da sliko želim stisniti na 80 % in jo ponovno shranila.

Postopek urejanja fotografije_2 by Klara is marked with CC0 1.0

3. Nato sem v orodni vrstici na desni z gumbom Resize prišla do okna, kjer sem daljšo stranico fotografije stisnila na 1000 px. Ponovno sem jo shranila.

4. Fotografiji sem uredila svetlobo.

Postopek urejanja fotografije_3 by Klara is marked with CC0 1.0

5. Fotografiji sem uredila barvni kontrast.

Postopek urejanja fotografije_4 by Klara is marked with CC0 1.0

6. Fotografiji sem dodala še napis. Orodje za to se nahaja v orodni vrstici na desni zgoraj pod zavihkom “Insert”.

7. Končni izdelek sem shranila.

VEKTORSKA GRAFIKA

Fižol_vektorska grafika by Klara is marked with CC0 1.0

Postopek izdelave vektorske grafike

Za izdelavo vektorske grafike sem uporabila aplikacijo Inkscape. Izdelala sem jo po zgledu fižola, ki sem ga gojila za projektno nalogo pri biologiji.

  1. V nov dokument sem z orodjem za risanje krivulj Bezier in ravnih črt, ki se nahaja na orodni vrstici na levem robu, narisala obliko zelenega lista fižola. Na mestih, kjer je črta lomljena, se je označilo vozlišče.

Postopek izdelave vektorske grafike_1 by Klara is marked with CC0 1.0

2. Lomljeno črto sem sklenila in notranjost sklenjenega lika se je samodejno obarvala. Z orodjem za urejanje poti po vozliščih sem ukrivila daljice med vozlišči.

Postopek izdelave vektorske grafike_2 by Klara is marked with CC0 1.0

3. Z orodjem za risanje krivulj Bezier in ravnih črt sem narisala še ostale dele rastline. V spodnji orodni vrstici sem vsem delom izbrala zeleno polnilo.

Postopek izdelave vektorske grafike_3 by Klara is marked with CC0 1.0

4. Zopet sem z orodjem za urejanje poti po vozliščih ukrivila daljice med vozlišči.

5. Z orodjem za risanje krogov, elips in lokov, ki se nahaja v levi orodni vrstici, sem listom narisala oči, usta pa sem izdelala na enak način kot oblike prej.

Postopek izdelave vektorske grafike_4 by Klara is marked with CC0 1.0

6. Z desnim klikom na del grafike se je odprlo okno, na katerem sem izbrala gumb Polnilo in poteza. Odprlo se je okno na desni, kjer sem odprla zavihek Barva poteze in med navedenimi prelivi izbrala prvega in ga obarvala črno. Enakega sem izbrala za vsak del zelene grafike, očem pa sem izbrala mreževinasti preliv bele barve.

Postopek izdelave vektorske grafike_5 by Klara is marked with CC0 1.0

7. Končno verzijo sem izvozila in shranila v png formatu.

SAMOREFLEKSIJA

V pri izdelavi te projektne naloge sem se naučila uporabljati aplikaciji Inkscape in PhotoScape X. Lahko bi izboljšala slikovni prikaz postopka z zajemom zaslona tako, da bi prikazala korake, ki so me pripeljali do določenega okna. Poleg tega bi lahko izdelala kompleksnejšo vektorsko grafiko. Največ časa mi je vzel opis postopka s slikovnim prikazom z zajemom in obdelavo slik zaslona, ker je obdelava vključevala shranjevanje in poimenovanje posamezne slike, obrezovanje, vstavljanje v aplikacijo za urejanje, urejanje in iskanje imena orodij, ki sem jih uporabila v aplikaciji, ter ponovno shranjevanje in poimenovanje. Ta element kriterija ocenjevanja se mi je posledično zdel najtežji za realizacijo. Moje delo se mi zdi solidno opravljeno. Pridobljeno znanje bom lahko uporabila pri ustvarjanju slikovnih navodil uporabe neke aplikacije ali programa za učence. Poleg tega bom lahko ustvarila vektorsko sliko objekta, če na spletni strani pixabay oz. drugod ne bi bilo takšne, kot bi jo potrebovali npr. pri izdelavi plakata ali vabila in ki bi imela ustrezno licenco. Najljubše mi je bilo urejanje rastrske grafike, ker nastane lep izdelek v tako kratkem času. Projekt bi spremenila tako, da kriterij ne bi zahteval licenc, saj je že z izdelavo vektorske grafike, obdelavo dveh fotografij, opisov postopkov in pisanjem samorefleksije veliko dela.

(Skupno 15 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost