Otroci in varnost spletnih videoiger – rastrska in vektorska grafika

Igranje videoiger postaja vedno bolj razširjeno, vse bolj popularne pa postajajo spletne videoigre, kjer se lahko posameznik poveže in pogovarja s komerkoli na svetu. Zato je pomembno, da se zavedamo kakšne omejitve moramo upoštevati pri uporabi teh orodij. Previdni moramo biti tudi zato, ker je vedno več ljudi, ki nam želijo škodovati in moramo zaradi tega biti še bolj previdni. Uporaba spletnih videoiger nam omogoča prijavo nasilnega ali neprimernega vedenja, ki se kaznuje z omejitvijo igralca, npr. prepoved govorjenja v živo ali pa celo prepovedjo igranja celotne igre. Igre, ki so dostopne najmlajšim in to omogočajo, morajo biti še posebej pozorne na prijave, omejitve in primerno uporabo vseh ter tako zagotoviti najstrožjo varnost vseh uporabnikov.

Na spletu in povsod po svetu veljajo določena vnaprej veljavna in dorečena pravila, ki jih morajo upoštevati vsi, drugače ne smejo igrati. Obstaja tudi več spletnih strani, ki ta pravila razlagajo oziroma opozarjajo kaj lahko in česa ne smemo delati.

Rastrska grafika – spletna pravila by Nina is licensed under CC BY 4.0

Rastrska grafika – spletna pravila – urejena fotografija by Nina is licensed under CC BY 4.0

Ena izmed spletnih videoiger je Clash of clans, kjer gradiš utrdbo, se bojuješ z drugimi in jih napadaš, oni pa lahko tebe. Ima tudi možnost klepetalnika, kjer se lahko pogovarjaš s celotnim svetom oziroma katerimkoli uporabnikom, imajo pa tudi opcijo, da se pogovarjaš s tistimi, s katerimi si v ‘ekipi’. A tudi takrat, so to večinoma tujci, ki jih ne poznamo in se skrivajo za zasloni.

Rastrska grafika – spletna videoigra by Nina is licensed under CC BY 4.0

Rastrska grafika – spletna videoigra – urejena fotografija by Nina is licensed under CC BY 4.0

Postopek urejanja rastrske grafike

Originalno fotografijo sem prenesla v program Photoscape. Nato sem jo uredila z razdelkom Resize, kjer sem spremenila dimenzijo fotografije.

Rastrska grafika – urejanje fotografije korak 1 by Nina is licensed under CC BY 4.0

Nato sem z bližnjico Ctrl + s, fotografijo še dodatno stisnila – 80%, tako da je iz osnovne 576 KB velikosti, končala na 85 KB.

Rastrska grafika – urejanje fotografije korak 2 by Nina is licensed under CC BY 4.0

Rastrska grafika – urejanje fotografije korak 3 by Nina is licensed under CC BY 4.0

Na koncu sem fotografije uredila še s pomočjo razdelka Bright, Color ter Film Effect.

Rastrska grafika – urejanje fotografije korak 4 by Nina is licensed under CC BY 4.0

(Skupno 7 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost