Otroci in varnost spletnih videoiger – rastrska in vektorska grafika

Otroci in odrasli se morajo zavedati nevarnosti, ki pridejo z uporabo spleta in igranjem videoiger. Tam brez da bi opazili povemo oziroma izdamo kakšen podatek o sebi, ki ga ne bi smeli. Če nas posluša kdo, ki nam želi škodovati, lahko te podatke zbere in ugotovi kdo smo, kje živimo, koliko smo stari in vse drugo o nas. Zato je potrebno biti previden in upoštevati nekaj splošnih pravil v povezavi z igranjem spletnih videoiger. Nikoli ne povemo koliko smo stari, ne izdajamo naših osebnih podatkov kot so ime, priimek, naslov. Vedno moramo poskrbeti za svojo varnost, predvsem pomembno je to takrat, kadar ne vemo, kdo se skriva za zaslonom na drugi strani. Pomembno je, da omejimo čas za računalnikom, predvsem če ga uporabljamo za igranje iger.

Vektorska grafika – pravila za uporabo spletnih videoiger by Nina is licensed under CC BY 4.0

Postopek izdelovanja vektorske grafike

Za izdelovanje vektorske grafike sem si pomagala s programom CanvaEdu.

Po odprtju novega izdelka sem si pomagala z razdelkom Elementi, kjer sem v iskalnik vpisovala različne grafike, ki sem jih potrebovala za izdelavo vektorske grafike.

Vektorska grafika – korak 1 by Nina is licensed under CC BY 4.0

Najprej sem v iskalniku poiskala mehurčke za govor in jih nato obarvala, da bodo bolj živega videza.

Vektorska grafika – korak 2 by Nina is licensed under CC BY 4.0

Barvo sem spremenila tako da sem izbrala tisti mehurček, ki sem ga želela obarvati nato pa pritisnila na barve, ki so že sestavljale mehurček. Nato sem izbrala barvo, ki sem jo želela in mehurček se je obarval. Ker sem imela mehurčke na obeh straneh otroka v sredini sem uporabila tudi razdelek Obračanje, da sem mehurčke obrnila v pravo smer, tako, da so kazali proti otrokom.

Vektorska grafika – korak 3 by Nina is licensed under CC BY 4.0

Ko sem imela narejene mehurčke, sem nad glavo otroka dodala še igralno konzolo in grafiko vprašanj, ki nakazujejo temo, ki jo obravnavamo v tem tematskem sklopu – varnost na internetu, varnost med igranjem videoiger.

Vektorska grafika – korak 4 by Nina is licensed under CC BY 4.0

Nazadnje sem z razdelkom Elementi dopolnila še notranjost mehurčkov, v katere sem dodala različne elemente, kot so ščit, ura, prečrtana izkaznica z osebnimi podatki ter prečrtan znak 18+. S tem sem želela opozoriti na 4 pravila, ki so pomembna pri uporabi spleta in igranja spletnih videoiger.

Vektorska grafika – korak 5 by Nina is licensed under CC BY 4.0

Vrednotenje in samorefleksija

Kaj sem se novega naučil/a v tem projektu?

V tem projektu sem se naučila boljše uporabe programa CanvaEdu, predvsem razdelka Elementi in uporabe različnih orodij za dodatno urejanje grafike – barva, obračanje, postavitev … Poleg tega sem se naučila tudi samega ustvarjanja vektorske grafike. Imela sem težavo najti dobro idejo v povezavi z izbrano temo, sja je pomembno vse narediti tako da bi bilo razumljivo tudi otrokom. Zato se grafiko večkrat naredila in izbrala tisto verzijo, za katero sem mislila, da je najbolj primerna za razumevanje otrok.

Če bi imel/a več časa, bi dodal/a, spremenil/a, izboljšal/a …

Če bi imela več časa bi dodala več vektorskih grafik. Po idejo za predstavljanje spletnih videoiger sem imela dokaj nadaljnjih idej v povezavi z vektorskimi grafikami, zato sem izdelal tudi več verzij. Na koncu sem dodala le eno, saj je ta bila najbolj primerna za razumevanje otrok. Če bi imela več časa bi jih naredila še nekaj s širšo uporabo in prikazom te teme in jih dodala k tem prispevku.

Kateremu delu si posvetil/a največ časa in zakaj?

Največ časa sem posvetila ustvarjanju vektorske grafike. Želela sem, da je razumljiva in zelo nazorna. Menim, da lahko že s hitrim pogledom vemo, kaj slika prikazuje in da vključuje pomembne podatke in pravila, ki jih morajo otroci in odrasli upoštevati, ki delajo z računalnikom oziroma s spletom.

Kako ocenjuješ svoje delo glede na dan kriterij ocenjevanja?

Menim, da sem prispevek dobro naredila. Večkrat sem prebrala navodila in delala po delih, zato menim, da sem dobro naredila, kar je bilo zahtevano. Prav tako menim, da je pomembno, da se o temah kot so spletne videoigre pogovarjamo že z otroki, saj se že najmlajši srečujejo z igrami, zato je tema aktualna.

Kje in kako bom lahko pridobljeno znanje uporabil/a tekom študija in na svoji poklicni poti?

Znanje bom uporabila v procesu delanja s programom Canva, izdelovanja videov, predstavitev in drugih stvari, ki jih program omogoča, prav tako pa bom tekom poklicne poti lahko izdelke uporabila za prikaz otrokom, katera pravila so res pomembna, da jih upoštevamo, kadar delamo s spletom in kadar ne vemo, kdo se skriva na drugi strani zaslona.

Kaj mi je bilo pri projektu najljubše in kaj najmanj?

Najljubše mi je bilo izdelovanje vektorske grafike, saj je mnogo idej in načinov, na katere bi lahko prikazala izbrano temo. Najmanj všeč mi je bila obdelava rastrske grafike, saj nisem točno vedela, kako naj to temo prikažem v obliki rastrske grafike in kako jo naj dodatno obdelam.

Kaj bi spremenil v definiciji projekta, da bi bil boljši?

Menim, da je projekt zelo dobro zasnovan. Spoznavamo obe vrsti grafike in izvemo ter se naučimo veliko različnih orodij in načinov za prikaz določene teme.

(Skupno 7 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost