Varno pot naokrog s kolesom – fotografski material

3. razred, spoznavanje okolja, tematski sklop: PROMET

Cilj: znajo razložiti pomen prometnih znakov, pomembnih za vedenje kolesarjev

  • POGLED NA POMEN DIGITALNE TEHNOLOGIJE ZA BODOČEGA UČITELJA RAZREDNEGA POUKA: Nujno je, da smo kot bodoči učitelji zmožni učiti se in varno ter odgovorno ravnati in delovati v digitalni družbi. Prav tako moramo znati samostojno iskati, vrednotiti in kritično presojati uporabo, deljenje in ustvarjanje digitalnih vsebin. Kot bodoči učitelji moramo paziti kaj objavljamo na socialna omrežja, saj je objavljeno dostopno vsem in se s spleta ne da izbrisati. Pri objavljanju in sklicevanju na določene vire moramo paziti na licence in avtorske pravice.

Otroci/kolesarji, ki še niso naredili kolesarskega izpita, smejo voziti kolo v cestnem prometu le v spremstvu odrasle osebe. Vsak udeleženec v prometu mora skrbeti tako za lastno varnost, kot tudi za varnost drugih udeležencev v prometu.

Slika je pridobljena s pixabay licenco.

OBVEZNA OPREMA KOLESARJA

Kolesarji, ki so mlajši od 18 let, morajo med vožnjo s kolesom obvezno nositi kolesarsko čelado, ki mora biti izdelana v skladu z mednarodnim standardom za kolesarske čelade. Čelada mora biti primerne velikosti. Imeti mora blazinice ali poseben sistem za prilagoditev velikosti. Tudi trakovi za zapenjanje morajo biti nastavljeni tako, da čelado ob morebitnem padcu obdržijo na glavi in preprečujejo njeno premikanje po glavi.

Kolesarska čelada by Marjetica is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

OBVEZNA OPREMA KOLESA

Obvezna predpisana oprema kolesa: prednja in zadnja zavora, bela luč, zvonec, rdeč odsevnik ali rdeča luč, bočna odsevnika, rumeni odsevniki na pedalih.

Slika je pridobljena s pixabay licenco.

PROMETNI ZNAKI IN OZNAČBE NA CESTAH, KI SO POMEMBNI ZA KOLESARJE

Prometni znaki so postavLjeni ob strani prometnih površin. Postavljeni so, da informirajo, opozarjajo, prepovedujejo in omejujejo udeležence v prometu (pešci, kolesarji, vozniki). Znaki za nevarnost so največkrat trikotne oblike z rdečim robom. Opozarjajo na nevarnosti, na katere lahko naletimo v prometu. Znaki za prepovedi in omejitve so okrogli z rdečim robom. Ostali pomembni znaki so modre barve in nam nekaj povedo.

  • Ustavi!: Ta znak je bolj poznan tudi kot Stop znak. Znak je osemkotne oblike, z belim robom in belim napisom STOP, notranjost znaka je rdeča. Pred njim se je vedno in v vsaki situaciji treba ustaviti.
  • Križišče/cestni priključek s prednostno cesto: Smo na neprednostni cesti in prednost imajo vozila/udeleženci v prometu, ki so na prednostni cesti. Pred tem znakom se ni treba nujno ustaviti, če vidimo, da je cesta, na katero se bomo vključili prazna. Treba pa je biti zelo previden in pozoren. Je narobe obrnjen trikotnik, ki je obrobljen z rdečo.
  • Prednostna cesta: Gre za cesto oziroma del ceste, na katerem imajo vozila/udeleženci v prometu prednost pred ostalimi udeleženci. Tudi tukaj je potrebna previdnost in pozornost na dogajanje okoli nas.
  • Prepovedan promet v eno smer: Promet je prepovedan za vsa vozila in udeležence v prometu iz smeri, proti kateri je obrnjen znak. Je rdeč in okrogel znak, ki ima na sredini eno vodoravno odebeljeno belo črto.
  • Prepovedan promet v obeh smereh: Promet je prepovedan za vse udeležence v prometu v obeh smereh. Je okrogel z rdečo obrobo.
  • Prepovedan promet za kolesa: Na cesti ali delu ceste je prepovedan promet za kolesa. Je okrogle oblike, obrobljen je z rdečo, na sredini pa je s črno narisano kolo.
  • Kolesarji na cesti: Znak je trikotne oblike in opozarja na kolesarje na vozišču. Je trikotne oblike, obrobljen je z rdečo, na sredini je s črno narisan kolesar.
  • Kolesarska steza: Znak označuje kolesarsko stezo. Je modre barve in okrogel, na njem pa je narisano kolo bele barve.
  • Konec kolesarske steze: znak je enak znaku, ki označuje kolesarsko stezo, le da je le-ta prečrtan s poševno debelo rdečo črto.
  • Kolesarska steza in pločnik: Znak je okrogle oblike in modre barve. Na njem je z belo na polovici narisano kolo, na drugi polovici pa pešca. Obe sliki sta ločeni z belo navpično tanko črto. Označuje območje, kjer se nahajata pločnik in kolesarska steza.
  • Kolesarski semafor: Semafor je tridelen in je zelo podoben tistemu za avtomobile. Ima tri luči, rdečo, rumeno in zeleno, ki si sledijo od zgoraj navzdol. Na njih je silhueta kolesa.

POVEZAVE, UPORABLJENE V PROJEKTNI NALOGI

REFLEKSIJA IN SAMOVREDNOTENJE

Zame je bila to prva spletna objava, zato je bilo že samo delo v Arnes spletu na začetku izziv. Naučila sem se ustvariti objavo ter jo označiti s kategorijami in oznakami. Naučila sem se posneti kakovostne fotografije ter jih urejati s programom Photoscape X. Prav tako nikoli prej nisem razmišljala o tem, da so slike avtorsko zaščitene. V prihodnosti bom pri seminarskih nalogah na to posebej pozorna in bom uporabljala slike, ki jih lahko. Naučila sem se urejati objavo, ji dodajati licence ter ustvariti galerijo slik. Če bi imela več časa, bi počakala na lepše vreme (boljšo postavitev sonca), prav tako bi prosila enega izmed družinskih članov, da gre z menoj posneti fotografije, saj so vsi večji od mene in bi bile slike posnete lepše in manj pod kotom. Prav tako mi je pridobivanje in urejanje slik vzelo največ časa, saj nikoli prej nisem bila tako pozorna, na kakšen način posnamem fotografijo.

Glede na podan kriterij ocenjevanja sem pokrila vse točke s seznama. Malo me skrbi le točka »kakovost ustvarjenih slik«, saj je lepo sliko prometnega znaka težko posneti, saj ni vse odvisno od postavitve telefona in kakovosti posnete fotografije. So dejavnike na katere nimam vpliva, kot je to kje takšen prometni znak stoji, kaj je v ozadju. Pri nekaterih fotografijah lahko izbiram med več posnetimi fotografijami, na več različnih krajih, saj so nekateri prometni znaki bolj pogosti kot drugi.

Tekom študija bom lahko pridobljeno znanje uporabila predvsem pri izdelovanju seminarskih in projektnih nalog. Na poklicni poti pa pri objavljanju na šolski spletni strani in pri zajemu fotografij na različnih šolskih dejavnostih.

Najljubše pri prvem projektu mi je bilo to, da sem se naučila urejati fotografije ter jih ustrezno licencirati. Prav tako pa sem se naučila označiti in kategorizirati objavo.

Da bi bil projekt boljši, bi se verjetno osredotočila zgolj na prometne znake, obvezno opremo kolesarja in kolesa pa bi izpustila. Tudi v učnem načrtu za spoznavanje okolja v tretjem razredu je cilj učencev, da znajo prepoznati prometne znake, ki so pomembni za vedenje kolesarjev. Vendar pa se mi je vseeno zdelo pomembno, da sem v projektno nalogo zajela tudi obvezno opremo kolesarja in kolesa.

Prometni znaki by Marjetica is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

(Skupno 39 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost