Rast fižola in graha v lončku – fotografski material

  • 2. razred
  • Spoznavanje okolja
  • Cilji:
    • znajo dokazati, da rastline potrebujejo za življenje zlasti zrak, vodo z rudninskimi snovmi in svetlobo,
    • znajo s poskusi ugotoviti, da mlade rastline lahko zrastejo iz semen, čebulic, gomoljev, potaknjencev (pri tej projektni nalogi bom dokazala, da mlade rastline rastejo iz semen)
  • Digitalna tehnologija ima vedno večji pomen v izobraževanju in le ta lahko v pravi meri izboljša učni proces. Poleg tega tudi razvija digitalne kompetence pri učencih. Pri tem je pomembo, da učence naučimo varne uporabe.
  • Pri objavljanju podatkov na spletu moramo biti bodoči učitelji še tako pozorni na svojo digitalno identiteto, saj lahko vpliva na način kako nas vidijo starši, učenci in drugi. Pri osebnem profilu na internetu moramo skrbno paziti, katere vsebine označujemo dostopne javnosti.
  • Pri mojem projektu- rast fižola in graha v lončku je zelo pomembno slikovno gradivo, učenci si tako lažje vizualizirajo in zapomnijo za dlje časa. Če bi slike vključevale ljudi, bi morala biti zelo pozorna na avtorske pravice- da jih ne uporabimo brez njihovega dovoljenja.

Pripomočki, ki sem jih potrebovala so semena fižola in graha, dva lončka, zemlja, voda za zalivanje in veliko svetlobe.

Pripomočki za sajenje by Sarko is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

V oba lončka sem dala zemljo in nato v enega semena fižola, v drugega pa semena graha. Oba sem dobro zalila z vodo. Lončka sem postavila na okensko polico, kjer je veliko svetlobe. Nato pa se začne opazovanje njune rasti. Spodnja slika je bila posneta 16. 3. 2024.

Posajena semena by Sarko is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Po enem tednu (23. 3. 2024) lahko pri fižolu opazim proces, ki ga imenujemo kalitev. To je naravni proces, s katerim seme ustvari obliko življenja, ki je sprva majhna.

Kaljenje by Sarko is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Fižol, fotografiran 30. 3. 2024 že zelo pridno raste, medtem, ko pri grahu še ni možno opaziti življenja.

Rast fižola in graha po 2 tednih by Sarko is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Po naslednjih dveh dneh je fižol že močno zrastel. Na sliki je moč opaziti tudi korenine, ki jih je ustvaril.

Rast fižola in graha po 16 dneh by Sarko is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

7.4. 2024 so fižolu pognali prvi listi, katere si lahko na drugi sliki ogledamo pobližje.

Rast fižola in graha po 3 tednih by Sarko is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Zadnji sliki sta bili zajeti dne, 12. 4. 2024. Žal pa po štirih tednih grah še ni uspel zrasti. Iz tega se lahko naučimo, da grah za rast potrebuje več časa, kot fižol.

Rast fižola in graha po 4 tednih by Sarko is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Pri tem projektu sem pridobila izkušnje z urejanjem slik v programu PhotoScape X, objavljanjem na spletno stran, ter ustvarjanjem licenc za slikovno gradivo. Vedno sem mnenja, da je prostor za izboljšavo, čeprav mislim, da sem se potrudila. Pričakovala sem, da mi bo zrastel tudi grah in ne le fižol ter, da bo tudi fižol imel večje steblo in več listov. Moj namen je namreč bil primerjati rast rastlin. Poleg tega, bi se lahko še bolj potrudila pri slikanju in urejanju fotografij, četudi sem za slikanje posvetila veliko časa. Najprej sem imela težavo najti lepo belo ozadje za svoje delo in kljub številnim fotografijam skozi projekt sem na vsaki od njih na koncu našla pomanjkljivosti (četudi je bila moja galerija na telefonu v času tega projekta polna teh slik). Verjamem, da mi bodo spretnosti, ki sem jih pridobila, koristile pri bodočem poklicu. Bodisi bi to lahko bilo pri urejanju in objavljanju slik na šolsko spletno stran ali pa pri urejanju slik, katere bi poslala staršem. Gledano nazaj bi si verjetno izbrala drugo temo, saj sem imela kar nekaj težav z uspevanjem oz. rastjem semen. Najljubše pa mi je bilo urejanje slik, čeprav mi je vzelo veliko časa. V definiciji projekta ne bi nič spremenila

(Skupno 13 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost