INTERAKTIVNI VIDEO – 3. projektna naloga

interaktivni video by larana is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

vsebina in namen interaktivnega videa o spletnem bontonu

Naslov interaktivnega videa je Spletni bonton. S tem videom sem želela predati informacije o tem, kaj sploh je spletni bonton, zakaj je pomembno, da ga upoštevamo in naštela nekaj pomembnejših pravil oz. načel.

Video je primeren za osebe, ki večkrat uporabljajo računalnike oziroma natančnejše splet, saj tema govori o primerni uporabi spleta. Namenjen bi lahko bil osnovnošolskih otrokom druge triade, saj zahteva spretno uporabo miške (za povezovanje, klikanje ipd.) ter poznavanje velikih in malih tiskanih črk.

S tem videom bi si želela, da oseba bolje spozna pomen besede spletni bonton oz. netetika, zakaj je pomemben in pa da se nauči ali ponovi pravila lepega obnašanja na spletu. Zdi se mi zelo pomembno, da se teh pravil zavedamo in jih upoštevamo, saj s tem ustvarjamo spoštljivo in varno komunikacijo z drugimi preko spleta.

Pri izdelavi interaktivnega videa sem uporabila Canvo za izdelavo predstavitve, h5p za izdelavo interaktivnih nalog in photoScapeX za obdelavo slik in izdelavo GIF-a.

viri (vsebina videa):

Center za varnejši internet. (b. d.). Spletni in mobilni bonton oz. etikaSpletni in mobilni bonton oz. etika | safe.si

Spletni bonton ali  netetika. (b. d.). https://os-preska.si/2020/11/10/spletni-boton-ali-netetika/

Center za e-izobraževanje FM. (2005/2006). Net-etika. https://ucilnice.arnes.si/pluginfile.php/1216940/mod_resource/content/0/Datoteke_za_vajo/Net_etika.pdf

refleksija in samovrednotenje

Izdelovanje interaktivnega videa je bilo zelo zabavno, poleg tega pa sem se naučila še ogromno novih stvari. Prvič sem delala v programu H5p in prvič izdelovala interaktivni video.

Če bi imela več časa bi zagotovo še bolj raziskala program h5p in ugotovila kaj vse mi še ponuja. Poleg tega bi izboljšala tudi svojo predstavitev tako, da bi dodala še kakšno stran in pa da bi bil še bolj interaktiven.

Pri ustvarjanju videa sem največ časa porabila za izdelavo interaktivnih nalog, saj mi je bil program od začetka dokaj nerazumljiv. Nisem se ravno znašla v njem, a sem ga s časom vedno bolj osvajala.

Mislim da bi svojo predstavitev lahko še veliko bolj dodelala in popravila ampak glede na to, da je to moj prvi izdelek, sem z njim čisto zadovoljna. Poskušala sem se držati vseh navodil in narediti vse, kar je bilo napisano.

Interaktivni videoposnetki lahko zelo kvalitetno popestrijo in obogatijo učne ure v osnovni šoli. Zagotovo jih bom od zdaj naprej tudi sama večkrat poskusila vključiti v učne ure. Za sam študij mi prav izdelava interaktivnih videou ne bo prišla veliko prav (predvidevam) bom pa zagotovo lahko uporabila še kakšno drugo možnost, ki mi jo ponuja h5p.

Pri projektu mi je bilo najbolj zabavno izdelovati video predstavitev v Canvi, ki sem jo kasneje uvozila v h5p in naprej dopolnila z interaktivnimi nalogami. Program Canva mi je res všeč, zato sem ga z veseljem uporabila. Najmanj pa mi je bilo všeč izdelovanje interaktivnih nalog, saj so zahtevale veliko časa (zaradi nepoznavanja programa).

Pri sami definiciji projekta ne bi spreminjala ničesar. Projekt mi je prinesel veliko novih znanj.

Avtor: Lara Nagode

Mentorica: asist. dr. Alenka Žerovnik

Nosilka predmeta: Dr. Irena Nančovska Šerbec

Predmet: informacijsko-komunikacijske tehnologije v izobraževanju

Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta

Razredni pouk, 1. letnik

Datum: 16. 8. 2022

(Skupno 34 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost