Osnove performance cheer-a

Performance cheer kot šport v osnovni šoli

POMEN DIGITALNE TEHNOLOGIJE ZA BODOČO UČITELJICO RAZREDNEGA POUKA

Kot bodoča učiteljica razrednega pouka menim, da je uporaba digitalne tehnologije v izobraževanju izjemno pomembna. Sodobna doba prinaša obilico informacij in nalog posredovanih preko spleta, zato je digitalizacija ključna za ustvarjanje inovativnih in kreativnih pristopov pri poučevanju. Spletne naloge niso le sredstvo za učenje, ampak tudi vir motivacije in nagrade za učence. Digitalna identiteta nam omogoča raznolikost pri pouku, saj lahko uporabimo igre, učne liste, animacije in še več.

Kot učitelji je pomembno, da se zavedamo pasti, ki prežijo na spletu. Ključno je, da tako učitelji kot tudi učenci razumemo delovanje digitalne tehnologije in se znamo z njo ustrezno spopasti. Menim, da bi morali učence že v osnovni šoli poučiti o pomenu digitalne identitete in njihovem digitalnem odtisu, da bi postali odgovorni uporabniki spleta.

Socialna omrežja igrajo pomembno vlogo v današnjem svetu, zato je pomembno, da jih učitelji uporabljamo previdno in premišljeno. Mislim, da lahko pravilna uporaba socialnih omrežji pripomore k približevanju novim generacijam učencev in ustvarjanju boljše povezanosti med učitelji in učenci.

Slika pridobljena s PEXELS LICENSE

PREDMET: športna vzgoja

RAZRED: 3.razred

TEMA: Ples

UČNI CILJI:

  • učenec prepozna osnovne pozicije cheer rok
  • učenec prepozna osnovne pojme v plesu
  • učenec se giba po ritmu
  • učenec v skupini odpleše lažjo koreografijo, ki se jo naučimo med poukom

Cheerleaders” by prc1333 is licensed under CC BY-NC-SA 2.0 .

Učenci tretjega razreda osnovne šole, se pri urah športne vzgoje prvič spoznajo s plesom. najpomembnejše je, da učenci pri urah plesa osvojijo ritem in gibanje ob njem, saj jim to omogoča svobodo pri plesnem izražanju. prav tako pa je pomembno, da jih naučimo lažjo koreografijo, ki si jo zapomnijo, saj s tem urijo “plesni spomin”.

Ples je šport, ki zajema številne zvrsti, tako ljudske plese kot latinsko ameriške, standardne in pa moderne tekmovalne zvrsti. Sama sem izbrala performance cheer – navijačice, saj menim, da se z njim lahko približam vsem učencem.

Osnovni poziciji stopal pri plesu sta:

  • RELEVE – izraz, ki v francoščini pomeni dvigniti se, je položaj, kjer se plesalec dvigne na prste oziroma polprste
  • POINT – izraz, ki predstavlja špico stopal.

Osnovne pozicije plesa © 2024 by Lauren is licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International 

Pri performance cheer-u so v ospredju pozicije rok, ki jim pravimo tudi motion ali položaj. med izvajanjem motion-ov oz. položajev imamo dlani zavite v pesti – temu pravimo polžki. Ker pa je pomembno ali pest gleda s palcem naprej ali nazaj, ločimo mali polžek in veliki polžek:

Vrste polžkov © 2024 by Lauren is licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International 

Veliki polžek uporabljamo pri položajim kot so visoki, nizki V, položaj T, položaj X in podobni. Pri izvajanju motion-ov je pomambno da so roke eksplozivne, močne in napete. Komolci morajo biti iztegnjeni in rame potisnjene v tla.

Položaji z velikimi polžki © 2024 by Lauren is licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International 

Male polžke pa uporabljamo pri položajih kot so zlomljen T, položaj I, clap itd. Pri položaju clap je pomebno, da so komolci stisnjeni ob naše telo, zapestja pa poravnan. Položaj I je malce zahtevnejši, saj moramo ob dvigu rok, ramen đe vedno potiskati proti tlom, hkrati pa moramo komolce približati čisto do glave. Pri zlomljenem T pazimo, da so komolci vodoravni s tlemi, polžki pa točno pri naših ramenih.

Položaji z malimi polžki © 2024 by Lauren is licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International 

Preden se pri plesu lotimo obratov, je pomembno, da znamo pravilno držati položaj vrtenja. Noga na kateri stojimo je popolnoma iztegnjena, med tem ko se druga noga dvigne tako, da je koleno v višini bokov, stopalo pa približamo kolenu stojne noge. Ta položaj v plesu imenujemo passé.

Passe © 2024 by Lauren is licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International 

Pri performance cheer-u in drugih plesnih zvrsteh je zelo pomembna tudi raztegljivost plesalcev, saj jim to omgoča izvajanje številnih gibov, skokov in obratov. Osnovni položaji raztegovanja so tri špage in sicer moška, kjer sta obe nogi obrnjeni navzgor, trup pa je obrnjen proti sredini in pa dve ženski špage, kjer je sprednja noga obrnjena navzgor, zadnja navzdol, trup pa obrnjen proti sprednji nogi.

Špage © 2024 by Lauren is licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International 

REFLEKSIJA IN SAMOVREDNOTENJE:

Ob izdelavi projektne naloge sem pridobila različna znanja in veščine. Med drugim sem se naučila ustvarjati licence za fotografije ter spoznala koncept digitalnega odtisa. Poleg tega sem se seznanila z različnimi aplikacijami za urejanje fotografij in programi za iskanje le teh. Med procesom bi lahko še izboljšala nekatere slike in jih morda naredila več ter bolj podrobno opisala šport, ki sem ga dokumentirala. Največ časa sem namenila urejanju slik, saj sem po naravi perfekcionistka in mi je zelo pomembno, da je končni izdelek čim bolj popoln. Po mojem mnenju sem v projekt vložila veliko truda in sem zato najn ponosna. Fotografiranje in urejanje slik sta bila moja najljubša dela, medtem ko mi navajanje virov ni najbolj pri srcu. Menim, da bi bilo lažje, če bi morali pred začetkom fotografiranja spisati besedilo za nalogo, saj bi tako natančneje vedeli, katere fotografije potrebujemo. Sama sem namreč med pisanjem ugotovila, da bi lahko fotografirala več stvari ali pa kaj dodala. Kljub vsemu pa mi je bila izdelava te naloge všeč in se mi zdi, da sem veliko odnesla.

UPORABLJENE POVEZAVE:

(Skupno 4 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost