Primerjava orodij za izdelovanje multimedijskih predstavitev (PowerPoint, Prezi, Google Slides)

V času šolanja smo se že od osnovne šoli naprej srečevali z nalogami pri katerih smo morali izdelati različne predstavitve. V nižjih razredih osnovne šole so bili to najpogosteje plakati, ko pa smo bili starejši smo za izdelavo predstavitev vedno večkrat posegli po različnih predstavitvenih programih kot so Power Point, Prezi basic in Google Slides, ki jih bom v nadaljevanju tudi bolj natančno predstavila ter primerjala. Mislim, da je pomembno, da se kot bodoči učitelji zavedamo prednosti in slabosti posameznih orodij, saj lahko tako izberemo orodje, ki nam najbolj ustreza in tako ustvarim bolj dinamično in zanimivo predstavitev za svoje učence.

PowerPoint

Microsoft PowerPoint je predstavitveni program, ki ga je razvil Microsoft. Orodje je del Microsoft Officeovega paketa in je namenjeno izdelovanju multimedijskih predstavitev na diapozitivih. Uporabniški vmesnik programa PowerPoint je podoben vmesnikom ostalih programov programskega paketa Office (np. Word, Excel,…). Program deluje linearno, kar pomeni, da si prosojnice sledijo ena za drugo in vsako obdelujemo posebej, kar pa je velikokrat lahko postane dolgočasno. PowerPoint predstavitev lahko vključuje fotografije, besedilo, popestrimo jo lahko z raznimi animacijami, zvočnimi učinki, povezavami na druge spletne strani ali diapozitive,… Zaradi razširjenosti Microsoft Officea, uporabniku prijazne uporabe (ni potrebna internetna povezava) ter praktičnosti je PowerPoint najbolj uveljavljen program za predstavitve na svetu. Kljub številnim prednostim orodja je potrebno upoštevati, da je program plačljiv, posebne licence lahko kupijo le izobraževalne ustanove in organizacije vključene v Microsoft School Agreement 3.4 v okviru Ministrstva za šolstvo in šport, ter tako svojim učencem ter zaposlenim omogočijo brezplačno uporabo.

Prezi

Prezi basic je brezplačna aplikacija, ki od nas za uporabo zahteva registracijo z e-mailom. Poleg tega aplikacija za delovanje potrebuje internetni dostop, nadgrajene različice Prezi pa so tudi plačljive, kar je lahko za veliko uporabnikov precej nepraktično. Ker aplikacija deluje na spletu omogoča deljenje z drugimi ter skupno urejanje, na drugi strani pa je to tudi negativna točka saj je naša predstavitev objavljena na splet in vidna vsem. Aplikacija ima veliko dodatnih učinkov in predstavlja nekaj zabavnega, zanimivega ter omogoča veliko ustvarjalnosti.

Google Slides

Google Slides je prav tako kot Prezi brezplačna aplikacija, ki za uporabo zahteva registracijo z Google računom. Aplikacija je enostavna za uporabo, nudi veliko tem a so v njej na žalost možne le osnovne funkcije. Njena prednost je sprotno shranjevanje, možnost hkratnega urejanja iz več računov in enostavno deljenje.

Kljub temu da je orodje PowerPoint plačljivo v njem vidim največ prednosti, poleg tega pa sem nanj tudi najbolj navajena in ga znam dobro uporabljati zato se bom nanj zanašala tudi v prihodnje.

(Skupno 26 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost