Kreiram splet

Pozdravljeni,

sem Veronika De Luisa, študentka 1. letnika Razrednega pouka na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Prihajam z Opčin, to je vas na obronku Krasa – takoj nad Trstom. Naša velika vas je znana predvsem po tramvaju, ki se je po strmih tračnicah spuščal s Krasa v središče mesta, med vožnjo pa so lahko potniki občudovali prekrasen razgled na Tržaški zaliv. Žal tramvaj zaradi popravil že nekaj let miruje, zato lahko Openci morje občudujemo le z avtobusa ali z razglednih točk na različnih pešpoteh.

V Trstu sem lani maturirala na Državnem Znanstvenem liceju F. Prešeren, letos pa me je študijska pot odpeljala v Ljubljano, saj sem si želela svoj študij nadaljevati v slovenščini. Odločila sem se za študij razrednega pouka, ker me veseli delo z otroki. Že vrsto let kot animatorka sodelujem na gledališkem tednu za osnovnošolske otroke, pomagala sem pri vodenju otroških gledaliških skupin, pomagam pa tudi pri vodenju otrok pri skavtih.

Razgled na Trst by Veronika is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Uporaba IKT tehnologije

V osnovni šoli smo imeli zelo malo pouka IKT, zato sem se tehnologiji približala predvsem sama. Mislim, da so mi pri usvajanju znanja uporabe in delovanja s tehnologijo najbolj pomagali starši in starejša brat ter sestra. Največ pa sem se naučila sama v obdobju pandemije, ko smo naenkrat začeli s poukom na daljavo: naloge smo pisali le na računalnik, oddajali smo jih preko spleta, začeli smo si sposojati e-knjige, uporabljali različne videoposnetke za usvajanje novega znanja itd. S sošolci smo se med pandemijo še bolj povezali preko spletnih omrežij Whatsapp in Instagram, uporabljali različne konferenčne programe (npr. Skype, Zoom ali Google Meet). V zadnjih dveh letih sem usvojila veliko novega znanja o IKT, začela sem uporabljati različne aplikacije in programe, pri tem pa sem zelo malo vedela o varnosti na spletu, saj smo se o tem v šoli učili zelo malo. Letos pa sem se ravno v sklopu predavanj in projektnih nalog veliko naučila o varnosti na spletu.

Uporaba IKT tehnologije v bodočem poklicu

V svojem bodočem poklicu bo uporaba IKT del mojega vsakdana, saj bom lahko učencem predstavljala snov preko različnih fotografij, videoposnetkov, aplikacij in spletnih strani. Poleg tega pa bom morala svoje znanje o uporabi tehnologije posredovati tudi učencem, da bodo lahko popestrili tudi svoje samostojno učenje. Pri tem pa jih bom morala seznaniti tudi z varnostjo na spletu, da bodo lahko varno dostopali do novega znanja preko različnih spletnih virov. Zelo koristno bo uporabljati različne spletne strani, ki zelo dobro predstavijo tematiko varnosti na spletu (npr. Safe.si).

Refleksija

Prva projektna naloga mi je bila zelo zanimiva, ker sem se naučila “kreirati splet”, ustaviti svojo fotografijo z ustrezno licenco. Če bi imela več časa bi se še bolj poglobila v zadnji odstavek moje objave, torej kako bom lahko sama uporabljala IKT tehnologijo v svojem bodočem poklicu. Ker se tehnologija in možnosti, ki jih splet nudi učiteljem, stalno posodabljajo, se bomo morali skozi celotno karero dodatno izobraževati na tem področju, če bomo želeli otrokom posredovati čim več koristenga znanja.

Projektna naloga se mi je zdela zelo dobro nastavljena. Največ časa sem pri delu posvetila kreiranju licence, ker sem še neizkušena na tem področju. Zelo pa mi je všeč, da je bila naloga usmrjena tudi na naše osebne izkušnje, ki smo jih imeli z IKT in da smo lahko iz izkušenj sami razmišljali kako bomo mi v bodočnosti to uporabljali.

Avtorica: Veronika De Luisa

Mentorica: mag. Alenka Žerovnik

Nosilka predmeta: dr. Irena Nančovska Šerbec

Predmet: Informacijkso-komunikacijske tehnologije v izobraževanju

Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta

Razredni pouk, 1. letnik

Datum: 26.3.2022

(Skupno 29 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost