Slikovno gradivo: rastrska in vektorska grafika (varnost na spletu)

Za varnost pri surfanju na spletu je pomembnih veliko dejavnikov, saj se pasti za uporabnike skrivajo povsod. Pomembno je, da se o spletnih pasteh izobrazimo, in tako varno uporabljamo spletišča. Za zasebnost pa lahko poskrbimo na več različnih načinov, eden izmed njih je geslo, ki varuje naše podatke in našo spletno identiteto.

Rastrska grafika

Fotografija1: javno_geslo

Pri varovanju gesel je zelo pomembno, da jih ne objavljamo in da niso javno vidna. Svoja gesla lahko veš samo ti, niti prijatelji, niti družina. To velja za vsa gesla, še posebej pa za pomembne podatke in premoženje, saj z zlorabo le-teh lahko nastane velika škoda.

Fotografija1 pred obdelavo
Dimenzije: 3472×4624, velikost 1,42MB, format: jpg, stopnja stiskanja: 100%

javno_geslo by meta-fora is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Fotografija1 po obdelavi
Dimenzije: 758×1000, velikost 79,6KB, format; jpg, stopnja stiskanja: 80%

javno_geslo _obdelana by meta-fora is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Fotografija2: pošlji_geslo

Gesel nikoli ne pošiljamo drugim, sploh pa ne preko interneta in socialnih omrežij. Nikoli ne veš, kdaj ti lahko nekateri vdrejo v račun in zlorabijo tvojo identiteto, najdejo gesla in tako pridejo še do drugih zasebnih datotek, ki so zaščitene z geslom.

Fotografija2 pred obdelavo
Dimenzije: 3472×4624, velikost: 1,71MB, stopnja stiskanja: 100%

pošlji_geslo _neobdelana by meta-fora is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Fotografija2 po obdelavi
Dimenzije: 961×1280, velikost 136KB, stopnja stiskanja: 80%

pošlji_geslo _obdelana by meta-fora is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Vektorska grafika

Pomembno je, da svoje podatke zavarujemo z dobrim geslom. Če geslo ni varno, nam lahko kdo z lahko vdre v profil in povzroči veliko škode.

Zaščita z geslom by meta-fora is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Samorefleksija

V tem projektu sem se naučila uporabljati programa Inkscape in PhotoScape, ki ju prej nisem poznala, naučila sem se ustvarjati in obdelovati vektorske grafike ter pomen in razliko rastrske in vektorske grafike. Vsekakor bolj cenim ljudi, ki se s tem dnevno ukvarjajo, saj za dober izdelek verjetno porabijo precej časa. Naučila sem se tudi skrčiti fotografije, ter si s tem prihranila prostor na računalniku.

Če bi imela več časa za ta projekt, bi si upodobljene motive zastavila drugače, izpopolnila grafike in se bolj posvetila vsem dodatnim možnostim za urejanje in obdelavo grafik. Dodobra bi spoznala vsa orodja, ki jih ponujata res odlična programa, s tem pa bi lahko tudi izboljšala svoje izdelke z dodatnimi učinki ali pa popravki. Vsekakor se mi zdi nadvse zanimivo in pomembno, da lahko kvalitetne izdelke naredim(o) tudi v krajšem času, kar je nadvse uporabno tudi v prihodnosti, hkrati pa sem dobila dovolj znanja, da lahko ustvarjam tudi druge projekte v istih programih.

Največ časa sem posvetila iskanju idej za motive, ter spoznavanju s programi. Vektorska grafika mi je vzela več časa kot rastrska, saj sem prvič ustvarjala vektorske motive, z rastrskimi pa sem se srečevala že prej, sem se pa z vektorsko grafiko ukvarjala z večjim zanimanjem, saj je bilo to nekaj novega, ki mi bo koristilo ne samo pri bodočem poklicu, ampak tudi pri vsakdanjih projektih.

Zdi se mi, da sem delo dobro opravila, možnosti za izboljšavo pa je še vedno kar precej. Lahko bi izboljšala motive pri rastrski grafiki, ali pa dodala bolj primerne izboljšave. Vsekakor pa je kvaliteta izdelka odvisna od interpretacije opazovalca, saj ima vsak svoje mnenje o uporabnosti, lepoti in kakovosti izdelka. S svojim delom in izdelkom sem zadovoljna. Trenutno sem s težavo iskala motive in ideje za urejanje, tako da bi se mi zdela ista naloga, le s poljubnimi motivi, nepovezanimi s temo, precej lažja.

Pridobljeno znanje bom lahko še večkrat uporabljala tekom študija in kasneje v poklicu, saj so fotografije in tovrstne grafike del življenja s tehnologijo. Rastrsko grafiko bom uporabljala pri predstavitvah, ustvarjanju učnega gradiva, pošiljanju e-pošte, prav tako tudi vektorsko, ki pa mi bo zelo prav prišla tudi pri ustvarjanju predlog za tiskanje grafik npr. na majice, ki pa je v sedanjosti vse bolj popularno.
Poleg pridobljenega znanja na podlagi urejanja grafik pa sem se naučila še marsikaj o geslih in varnosti na internetu, kar pa igra pomembno vlogo v vsakdanjem življenju vseh, zato lahko o tem povem tudi drugim in s tem pripomorem tudi k izboljšanju njihove varnosti in varovanju zasebnosti.

Najljubša stvar pri projektu je spoznavanje novih programov in orodij za urejevanje grafik, uporaba kreativnosti in lastnih idej, najmanj všeč pa mi je bilo, da je naloga vezana na temo, ne pa da je poljubna.

Kako bi izboljšala projekt? Ne vem, saj se mi zdi res dobro zastavljen in dodelan, navodila so konkretna, programi enostavni za uporabo in te pripeljejo do znanja, ki ti koristi tudi v prihodnje.

(Skupno 30 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost