Rastrska in vektorska slika – avtorske pravice in licence

Sliki prikazujeta delo, ki je zavarovano z licenco. To je pogodba, ki avtorja izdelka zavezuje k določenim pravicam, ki so v njej zapisane, hkrati pa pove uporabnikom izdelka, kaj lahko z njim počnejo in česa se ne sme.

Rastrska in vektorska slika by Celinka is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Za oblikovanje vektorske slike sem najprej izdelala rastrsko sliko v programu Procrate, ki ga imam naloženega na svoji tablici. Sliko sem si nato naložila na računalnik, da sem lahko izdelala še vektorsko verzijo.

Uporabila sem plasti tako, da so nekateri predmeti v ospredju, drugi pa v ozadju.

Rastrska plasti by Celinka is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

S pomočjo različnih funkcij, kot je naprimer senčenje, sem slike obdelala.

Rastrska funkcije by Celinka is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Izblirala sem med različnimi čopiči in svinčniki, spreminjala velikost in izbirala med barvami.

Rastrska copici by Celinka is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Vektorsko sliko sem izdelala v progarmu Inkscape.

Odprla sem novo okno in za risanje izbirala med funkcijami na levi strani.

inkscape_funkcije za risanje by Celinka is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Uporabila sem tudi funkcijo združevanja plasti.

inkscape_funkcija za združevanje plasti by Celinka is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Ko sem zaključila za izdelavo slike, sem jo izvozila in shranila na računalniku.

  • Kaj sem se novega naučil/a v tem projektu? Naučila sem se, kakšna je razlika med rastrsko in vektorsko fotogarfijo ter za kaj je katera uporabna. Izdelala sem lastno rastrsko sliko in jo poustvarila v programu za vektrosko grafiko.
  • Če bi imel/a več časa, bi dodal/a, spremenil/a, izboljšal/a … Če bi imel več časa, bi v sliki vključila več detajlov in bi poskrbela, da sta sliki čim bolj enaki (npr. elementi na obeh slikah niso na enakih mestih, ključ ima na rastrski slike več detaljov kot na vektroski sliki).
  • Kateremu delu si posvetil/a največ časa in zakaj? Največ časa sem posvetila izdelavi vektorske slike, saj sem delala v programu, ki ga prej nisem poznala in sem morala ugotoviti, katera funkcija se kje nahaja. (Probleme sem imela z verigo, saj sprva nisem vedela, katere funkcije uporabiti, da bodo členi verige res obroči in ne krogi z belim ozadjem).
  • Kako ocenjuješ svoje delo glede na dan kriterij ocenjevanja? Kateri element kriterija je bil najtežji za realizacijo? Najtežeje je bilo izbrati motiv, ki bi se čim bolje skladal s temo moje projetne naloge. Mislim, da sem navodila dobro upištevala in ustrezno popravila, kar morda ni bilo najbolje narejeno.
  • Kje in kako bom lahko pridobljeno znanje uporabil/a tekom študija in na svoji poklicni poti? Pridobljeno znanje mi bo v pomoč pri izdelovanju gradiva za učilnico. Uporabno je poznati razliko med rastrsko in vektorsko sliko in ju izdelati v dostomnih brezplačnih programih, ki ponujajo različne funkcije. Veščine pridobljene pri tem projektu bom zagotovo predala naprej kolegom, učencem, prijateljem…
  • Kaj mi je bilo pri projektu najljubše in kaj najmanj? Najljubše mi je bilo izdelati objavo, saj sem vse elemente projetkne naloge združila v celoto.
  • Kaj bi spremenil v definiciji projekta, da bi bil boljši? Projekta ne bi spreminjala, saj ponuja nove veščine, ki so uporabne za vsakogar.
(Skupno 4 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost