4.INFOGRAFIKA

SPLETNO NASILJE

Ste že kdaj slišali za besedo “cyberbullying”  ? Ali veste kaj ta točno pomeni ?

No “cyberbullying” ali kot mu mi rečemo spletno nasilje, je ustrahovanje preko digitalnih naprav, kot so mobilni telefoni, računalniki, tablice in mnoge druge naprave, namenjene komunikaciji. Lahko se pojavi preko MMS, SMS sporočil, raznih aplikacij, kot so Snapchat, Instagram ali preko e-pošte. Načinov je mnogo, a vsi imajo enake negativne posledice – neprijetno počutje žrtve. Obsega žaljiva sporočila in komentarje, obrekovanje, vdiranje v spletne profile, krajo gesel, grožnje, izsiljevanje in mnogo drugega. Več o tem si lahko prebereš, s klikom na ta link : https://safe.si/nasveti/spletno-in-mobilno-trpincenje/spletno-nasilje .

Cyberbullying je vse bolj pogost z razvojem informacijsko-komunikacijske tehnologije, najbolj pa se je razširil prav med mladimi. Ravno zaradi pogostosti te vrste nasilja in majhni ozaveščenosti o njej dandanes, sem za vas pripravila infogram, ki vam je lahko v pomoč v zgodnje odkrivanje opozorilnih znakov, da je vaš sorodnik, prijatelj, učenec ali zgolj znanec žrtev spletnega nasilja. Poleg infograma vam priporočam, da si preberete tudi članek na tej povezavi s spletne strani UNICEF-a : https://www.unicef.org/end-violence/how-to-stop-cyberbullying .

Z večjim obveščanjem in izobraževanjem o spletnem bontonu, ki vključuje tudi odgovorno in spoštljivo obnašanje do drugih na spletu lahko spletno nasilje skupaj ustavimo !

Preden postaneš aktiven na spletu, se pouči o spletnem bontonu in to znanje prenašaj naprej !

Prilagam še PDF verzijo, ki lahko odprete z enim klikom na Opozorilni znaki spletnega nasilja

Postopek izdelave 

Licenca Creative Commons

1.Najprej v brskalniku vtipkamo Canva in kliknemo na prvi zadetek. Nato se registriramo, saj drugače ne moremo uporabljati storitev, ki jih ta stran ponuja. Registriramo se lahko z svojim Facebook računom ali G-mail računom. Registracija je res preprosta, jaz sem tokrat uporabila šolski G-mail račun.

Licenca Creative Commons

2.Ko smo enkrat registrirani se nam bo pokazala taka domača stran. Pod napisom “Ustvari izdelek” bomo videli vrsto različnih storitev in možnosti, ki nam jih Canva ponuja, a izberemo Infogram saj tega tudi želimo izdelati.

Licenca Creative Commons

3.Ko smo izbrali Infogram se nam odpre nova stran, ki nam najprej ponudi razne predloge za podstavo in tu lahko izbiramo med raznimi podstavami, ki so tudi namenjene raznim ciljem.Jaz sem izbrala podstavo iz predlogov “Infogrami za izobraževanje”.

Licenca Creative Commons

Licenca Creative Commons

4.Ko enkrat izberemo podstavo sledi preurejanje te po naših željah. Kot vidite sem si jaz omislila drugačen naslov in podnaslov, prav tako sem odstranila elemente, ki jih nisem potrebovala oziroma niso ustrezali moji vsebini.

Licenca Creative Commons

5.Oblačke z besedilom sem razporedila tako kot je bilo meni všeč in se mi je zdelo, da bo tudi bolj prijetno drugim ljudem, ki bodo moj infogram pregledovali. Preurejala pa sem jit tako, da sem preprosto kliknila z miško na besedilo, ki ga želim premikati in držala tipko na miški toliko dolgo, dokler moje besedilo ni bilo tam,kjer  sem ga želela postaviti.Prav tako sem pri vsakem oblačku z besedilom izbrala obojestransko poravnavo, saj se mi je zdel infogram  tako preglednejši.

Licenca Creative Commons

6.Pri zadnjem oblačku sem odstranila oštevilčenje in s poudarjeno ter povečano pisavo poudarila bistvo mojega infograma. V ta namen se je v tem trenutku še posebej izkazala za priročno vrstica, ki jo imamo nad samim infogramom, saj sem z lahkoto lahko popravila pri oblikovanju vse kar mi ni bilo všeč.

Licenca Creative Commons

Licenca Creative Commons

7.Nato sem  zopet na skrajni levi strani kliknila na zavihek Elementi in tam poiskala sličice, ki bi bile ustrezne za moj infogram ter ga znatno popestrile. Tukaj je potrebno omeniti, da niso vse sličice brezplačne za uporabo, zato je potrebno skrbno pregledati oznake v skrajnem desnem kotu sličic, ki nas opozarja na plačljivost sličic. Prav tako vam svetujem, da s sličicami ne pretiravajte saj lahko tako na koncu vaš infogram izgleda preveč kičasto in izgubi svoj namen.

Licenca Creative Commons

Licenca Creative Commons

8.Ko sem svoj infogram popestrila s nekaj sličicami sem seveda na skrajni spodnji del označila avtorstvo in s pomočjo spletne strani Creative Commons svoje delo tudi ustrezno zaščitila.

Licenca Creative Commons

9.Ker se mi je polje tik nad naslovom mojega infograma zdelo dokaj prazno sem še tega malo popestrila, seveda pa bi to lahko tudi pustila kot je. Zopet sem pri zavihku Elementi pobrskala in pod sekcijo Črte izbrala vzorec, ki mi je všeč. Odločila sem se za preprost vzorec s pikicami in ga dodala. Tako se je moje oblikovanje infograma zaključilo.

Licenca Creative Commons

10.Preden sem ga shranila sem se le še prepričala, da mi je bil všeč tak kot je. Shranila pa sem ga s pomočjo tipke, ki se nahaja v zgornjem desnem kotu poleg tipke Deli. Tam kliknemo in se nam pokaže tak okvirček kot ga vidite na sliki. Tu lahko tudi izbiramo med različnimi formati našega izdelka. Jaz sem svoj izdelek shranila v PNG formatu, vi pa lahko izbirate še med JPEG in PDF formati.

Tako sedaj vidite, da je Canva preprosta za uporabo in priročna, ko želimo kdaj kaj ustvarjalnega in informativnega ustvariti, tako da je blizu širšemu občinstvu. Sedaj, ko ste se v to prepričali pa kar ustvarite še kaj poučnega tudi vi  🙂

Viri informacij 

Spodaj prilagam nekaj člankov iz katerih sem črpala informacije in tudi vam svetujem, da si jih preberete.

https://www.unicef.org/end-violence/how-to-stop-cyberbullying

https://cyberbullying.org/cyberbullying-warning-signs 

https://www.stopbullying.gov/bullying/warning-signs

https://safe.si/nasveti/spletno-in-mobilno-trpincenje/spletno-nasilje

Refleksija in samovrednotenje

Pri projektu sem se naučila veliko novega o temi, ki sem si jo izbrala za delo. Prav tako sem si pridobila nove veščine na strani Canva ter spoznala kaj pomeni infogram ter kako delati z njem.

Če bi imela več časa bi morda še bolje raziskala Canvo in ostale storitve, ki jih ponuja. Zagotovo si bom še več prebrala o spletnem nasilju oziroma cyberbullyingu, ker je ta tema v meni zbudila veliko zanimanja.Menim, da nikoli ne moremo vedeti premalo in zato tudi želim to področje bolj raziskati. Skoraj zagotovo bi ob daljšem pregledu mojega infograma našla še kaj kar bi drugače napisala, postavila ali le preprosto izpustila. Kljub temu sem se odločila, da mi je izdelek všeč takšen kot je in menim, da sem vložila veliko truda in časa, da je nastal ter zato ni slab.

Največ časa sem posvetila izbiri vsebine mojega infograma, hotela sem, da je ta edinstven in ne le neko ponavljanje izdelka koga drugega, poleg tega pa sem si želela, da vsebuje tudi neke koristne, pomembne in zanimive informacije, ki bi pripomogle k kakovostnejši uporabi spleta.

Glede na dani kriterij ocenjevanja menim, da sem se dobro odrezala ter upoštevala vse navedene pogoje in nasvete. Pri delu sem uživala na vsakem koraku in mislim, da je prav zato tudi nastal dober izdelek. Ta izdelek ter vse nove informacije, ki sem jih izvedela zaradi tega projekta mi bodo koristile pri boljšem prepoznavanju stisk, ki bi morda v bližnji prihodnosti lahko pestile moje prijatelje, učence in nekoč otroke. Moj odziv nanje bo hitrejši kot bi bil sicer in skupaj bomo lahko pripomogli k lepšem vedenju na spletu ter počasi izkorenili tovrstno pa tudi drugačno nasilje. Kot koristne vidim tudi novo osvojene veščine za izdelavo infograma, uporabo Canve in širjenje pomembnih informacij.

Pri projektu mi je bilo najljubše iskanje informacij in prebiranje člankov na to temo,ki so res vredni branja. Prav tako mi je samo oblikovanje in povezovanje mojega besedila in sličic bilo res všeč. Če povzamem lahko rečem, da mi je res bilo raziskovanje teme in oblikovanje bilo všeč.Nekoliko manj pa mi je bilo všeč iskanje vsebine za moj infogram, saj sem našla veliko dobrih člankov in tem, ki pa žal niso spadale pod mojo temo spletnega bontona.

Pri definiciji projekta ne bi nič spremenila, saj mislim, da so cilji dobro definirani, poudarjeno je bistvo in tisto kar je res pomembno.


AVTORICA :  Sanja Ivančević
PREDMET : Informacijsko-komunikacijska tehnologija v izobraževanju
MENTORICA : asist. mag. Alenka Žerovnik
NOSILKA PREDMETA : doc. dr. Irena Nančovska Šerbec
ŠTUDIJSKA SMER IN LETNIK : Oddelek za razredni pouk – 1.letnik
FAKULTETA : Pedagoška fakulteta
ŠTUDIJSKO LETO : 2019/20
KRAJ IN DATUM : Ljubljana, 16.07.2020


Licenca Creative Commons

To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna.

(Skupno 111 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost